Natjecanja i smotre / 10. ožujka 2014.

Državna Smotra simuliranih suđenja 2014.

sudenje1_mAgencija za odgoj i obrazovanje i ove je godine organizirala državnu Smotru simuliranih suđenja – Modul zakon u razredu, koja je održana u subotu 8. ožujka 2014. godine u prostorijama Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Simulirana suđenja dio su učenja i stjecanja kompetencija iz područja građanskog odgoja i obrazovanja u okviru modula: Simulirana suđenja i vladavina prava – Zakon u razredu – od zakona u razredu prema kulturi vladavine prava. Riječ je o simulacijama glavne sudske rasprave prema pravosudnom modelu Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

Tijekom simuliranih suđenja učenici usvajaju vještine argumentiranja, dokazivanja, logičkog zaključivanja, uočavanja važnih činjenica, nepristranog pristupa i javnog nastupa. Posebna važnost je u tome da učenici imaju priliku upoznati način rada i svrhu sudbenog sustava, čime se podiže svijest o važnosti uloge sudstva i vladavine prava u demokratskom društvu.

sudenje2_mU simulacijama suđenja učenici trebaju primijeniti ono što su naučili u životnim situacijama niskoga rizika, a to pak omogućuje nastavnicima procijeniti jesu li učenici usvojili podatke na takav način da ih doista mogu koristiti u svojoj ulozi građanina.

Na ovogodišnjoj smotri učenici su simulirali slučaj korupcije u zdravstvu – kazneni postupak Županijskog državnog odvjetništva protiv Ane Grabar, prema pravosudnom modelu Republike Hrvatske. Na Smotri su sudjelovali timovi iz Upravne škole u Zagrebu, Gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice, IV. gimnazije Zagreb, IV. gimnaziije Marka Marulića iz Splita, zatim iz Prve hrvatske sušačke gimnazije u Rijeci, iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, Srednje škole Ivana Lucića u Trogiru, Sredne škole Buzet, Doma za odgoj djece i mladeži u Splitu, Srednje škole Blato te iz Strukovne škole Gospić. Sudac na natjecanju bio je dr.sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te drugi suci Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.