Natjecanja i smotre / 19. svibnja 2011.

Državna Smotra projekata iz područja Nacionalnog odgoja za ljudska prava i demokratsko građanstvo 2011.

U Starogradskoj vijećnicu u Zagrebu 19. svibnja 2011. godine održana je državna Smotra projekata iz područja Nacionalnog odgoja za ljudska prava i demokratsko građanstvo na kojoj su svoje projekte predstavili učenici iz 47 osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske.

Smotra1_mI predškolske ustanove uključile su se u obrazovanje za građanski odgoj i obrazovanja. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa održana je dan ranije, 18. svibnja 2011. godine, državna Smotra projekata iz područja nacionalnog odgoja za ljudska prava i demokratsko građanstvo za dječje vrtiće na kojoj su predstavljeni projekti 10 vrtića.

Na Smotri učenici su plakatima i četverominutnim predavanjima sucima smotre predstavili viziju rješavanja nekih gorućih problema svojih lokalnih zajednica. Zanimljivo je bilo vidjeti i čuti njihov doživljaj problema, uočeno stanje javnih politika i zakonodavstva u odnosu na problem, njihov stav o problemima o kojima su promišljali te prijedlog akcija za rješavanje problema na svim razinama društva. Učenici su u svojim projektima obradili spektar tema: kulturna baština, volontiranje, anoreksija i bulimija, prehrana, školski turizam, europski odgoj, ovisnost, komunikacija, siromaštvo u našoj zajednici, stari običaji, utjecaj reklama i medija.

smotra2_m

Pozdravnim govorima učenicima, njihovim mentorima obratili su se potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba mr. sc. Tatjana Holjevac, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, ravnateljica Uprave za nacionalni kurikulum Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Vini Rakić, Marilyn R. Cover, direktorica Classroom Low Projecta iz Oregona (USA) s kojima Agencije dugi niz godina surađuje, i u ime predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš. Svi su naglasili važnost obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo te istaknuli vrijednost ove Smotre. Jer upravo građanski odgoj i obrazovanje, usmjereni na iskustveno učenje, imaju višestruki učinak na osobni razvoj mladog čovjeka u odgovornog člana društvene zajednice.

Jedanaesta po redu Smotra projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, koju organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, odličan je put kako učenicima na praktičan i interaktivan način približiti temu i sadržaj demokratskog građanstva i ljudskih prava. Kroz izradu projekata učenici se osposobljavaju da budu konstruktivni građani zauzeti za izgradnju boljeg društva.