Natjecanja i smotre / 10. svibnja 2013.

Dragica Marčen nagrađena za sudjelovanje na svih 20 državnih Natjecanja iz geografije

geo_mDvadeseto državno Natjecanje iz geografije svečano je otvoreno 8. svibnja 2013. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu dodjelom priznanja mentorima, učiteljima i nastavnicima koji su više od deset puta sudjelovali na Natjecanju. Pravo sudjelovanja na državnom Natjecanju ostvarilo je 127 učenika osnovnih i srednjih škola, a pratilo ih je i pripremalo 104 mentora. Učenici su se natjecali u osam kategorija, od 5. do 8. razreda osnovne škole te od 1. do 4. razreda srednje škole, a u svakoj kategoriji natjecalo se 16 učenika.

Natjecanje je službeno otvorila bivša učenica škole domaćina Druge gimnazije Varaždin, sada najbolja studentica treće godine istraživačkog preddiplomskog studija geografije na PMF-u u Zagrebu. Petra je šest puta sudjelovala na državnom natjecanju te na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi u Tajvanu 2010. godine.

geo1_mUz učenike i mentore te članove državnog povjerenstva svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici Druge gimnazije Varaždin, Grada Varaždina, Hrvatskog geografskog društva, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Riječi dobrodošlice i čestitke na plasmanu na državno Natjecanje iz geografije uputili su sudionicima natjecanja Zdravka Grđan, ravnateljica škole domaćina, Josip Hehet, predsjednik Gradskog vijeća Varaždina,  dr. sc. Ružica Vuk, predsjednica državnog povjerenstva, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje te Zdenka Čukelj, voditeljica Službe za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

– Drago mi je da ste prepoznali geografiju kao predmet koji otvara mogućnost promišljanja i istraživanja izazova – poručila je učenicima Zdravka Građan i zaželjela im uspjeh na natjecanju. Pozdrave i čestitke učenicima i mentorima uputila je i dr. sc. Ružica Vuk, predsjednica državnog povjerenstva Natjecanja iz geografije.

– Čestitke učenicima koji su se ove godine u posebnoj oštroj konkurenciji uspjeli izboriti i svrstati među 16 najboljih u svojoj kategoriji na uzorku od 40 tisuća učenika. To je velik uspjeh i molim vas nemojte to podcijeniti. Želim vam da nastavite u tom smjeru, da ostvarite svoj san i budete svjesni da ste dio povijesne generacije učenika s kojom Hrvatska ulazi u EU. Upravo su vaša geografska znanja i vještine garancija da ćemo u toj multikulturalnoj  i multietničkoj zajednici sačuvati identitet i temeljne vrijednosti društva – naglasila je Ružica Vuk. Čestitke je uputila i mentorima, uz zahvalnost što ustraju u radu s učenicima. Zahvalila je  svima koji su na školskoj i županijskoj razini na bilo koji način pridonijeli tomu da se natjecanje i dalje održava.

geo3_mPozdravima i čestitkama pridružio se i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, zahvalivši  školi domaćinu i povjerenstvima na svim razinama natjecanja, čiji su članovi  stručno i profesionalno obavili svoj posao. Učenicima je poručio da nastave učiti i voljeti geografiju, te promatrati prostor i geografske procese  na način na koje to geografi čine. – Mogu obećati  da će Agencija za odgoj i obrazovanje učiniti sve da se Natjecanje iz geografije, kao i sva druga natjecanja koja su postigla svoju vrijednost i prepoznatljivost, održavaju i dalje – istaknuo je Vinko Filipović.

U ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sudionike svečanog otvaranja pozdravila je Zdenka Čukelj, voditeljica Službe za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje.

geo5_m– Svi koji ste danas ovdje već ste postigli odlične rezultate i dokaz ste da u našoj maloj zemlji postoje djeca koji znaju što znači interkulturalizam i multikulturalizam. Geografija je izazov za budućnost, jer malo je nastavnih predmeta s toliko  interdisciplinarnim pristupom – kazala je Zdenka Čukelj.

Svečano otvaranje uveličali su bogatim Kulturno-umjetničkim programom učenici Glazbene škole Varaždin, Centra tradicijske kulture Varaždin te učenici škole domaćina. geo4_mNa samom kraju dr. sc. Ružica Vuk uručila je prigodne poklone mentorima koji su više od deset godina sudjelovali na državnom Natjecanju iz geografije, a posebnu zahvalu uputila je  Dragici Marčec, nastavnici geografije iz Prve gimnazije Varaždin, koja je sudjelovala na svih 20 državnih Natjecanja iz geografije.

U natjecateljskom dijelu učenicu su pisali test i izvodili praktičan rad pred članovima državnog povjerenstva, a za to vrijeme za mentore su organizirana stručna predavanja. Dok je državno povjerenstvo ispravljalo testove, učenici i mentori posjetili su Ludbreg i Varaždinske Toplice te obišli Varaždin. Cilj je stručnog terenskog izleta upoznavanje  prirodno-geografskih i društveno-geografskih obilježja županije u kojoj se održava natjecanje.

Natjecanje je svečano zatvoreno 10. svibnja 2013. podjelom priznanja, zahvalnica i nagrada učenicima i mentorima. Organizatori natjecanja su Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatsko geografsko društvo.