Natjecanja i smotre / 8. svibnja 2017.

60. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu

Djevojacki-zborU Varaždinu su 3. i 4. svibnja 2017. godine održane jubilarne 60. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži. Pozornicom koncertne dvorane Varaždinskog HNK-a odzvanjala je pjesma 1700 sudionika s područja cijele Hrvatske, koji su se dva dana natjecali u različitim kategorijama! Svi zborovi natjecali su se prethodno na županijskoj razini te su temeljem ostvarenih rezultata pozvani na državnu razinu.

Nakon zvuka fanfara na svečanom otvaranju, himnu je otpjevao zbor VI. osnovne škole u Varaždinu „Varaždinski slavuji“, a natjecanje su s nekoliko prigodnih riječi otvorili zamjenik župana predsjednik povjerenstva Alen Kišić i tajnica državnog povjerenstva viša savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost Anita Gergorić.

varazdin_zborovi_mNastupilo je ukupno 46 pjevačkih zborova u različitim kategorijama: A kategorija (dječji zbor mlađeg uzrasta, učenici od 1. do 5. razreda OŠ) 16 zborova, A2 (dječji zbor mlađeg uzrasta kulturno umjetničkih društava) 1 zbor, B kategorija (troglasni dječji zbor starijeg uzrasta, učenici od 5. do 8. razreda OŠ) 16 zborova, B2 (troglasni dječji zbor starijeg uzrasta, učenici od 5. do 8. razreda kulturno-umjetničkih društava) 2 zbora, Ca kategorija (djevojački troglasni zbor srednjih škola, učenice od 1. do 4. razreda SŠ) 6 zborova, D kategorija (troglasni mješoviti zbor srednjih škola, učenici od 1. do 4. razreda SŠ) 4 zbora i E kategorija (četveroglasni mješoviti zbor učenici od 1. do 4. razreda SŠ). Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu: Aleksandra Matić, prof. (predsjednica povjerenstva), izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj Jerković, izv. prof. art. Jasenka Ostojić, Dario Maleš, prof. i Dada Ruža, prof.

Na svečanoj podjeli priznanja i plaketa svim sudionicima, Državno povjerenstvo dodijelilo je i posebne nagrade profesoricama koje su život posvetile glazbi i pedagoškom radu s djecom. Paška Paljušević sestra Svjetlana dobitnica je nagrade „Marijan Zuber“, nagrade koja je dobila ime jednoga od osnivača Glazbenih svečanosti. S pjevačkim zborom Gimnazije A. G. Matoš u Đakovu nastupala je na svečanostima dvadeset godina ostvarujući pritom uspješne rezultate. Nagradu za životno djelo Državno povjerenstvo dodijelilo je Josipi Hopek iz OŠ Ante Kovačića u Zlataru, koja je na Glazbenim svečanostima prisutna od 1976. godine sa zborovima različitih uzrasta ostvarujući izniman uspjeh (32 plakete).

Ovim putem zahvaljujemo se školi domaćinu Glazbenih svečanosti Glazbenoj školi u Varaždinu i svima ostalima koji su pridonijeli i pomogli organizaciji i provedbi ovoga velikog i najdugovječnijeg natjecanja. S osobitim poštovanjem čestitam svim zborovima i njihovim profesorima koji su svojim nastupom uveličali jubilarne 60. glazbene svečanosti!

 

Anita Gergorić, prof.
tajnica Državnog povjerenstva
viša savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost