Natjecanja i smotre / 3. svibnja 2018.

27. državno Natjecanje iz kemije održano je u Crikvenici

kem1_mSrednja škola Antuna Barca bila je domaćin 27. državnog Natjecanja iz kemije koje je od 22. do 25. travnja 2018. održano u Crikvenici. Nakon izlučnih školskih i županijskih razina, na državnu je razinu Natjecanja pozvano 119 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola u pratnji njihovih mentora.

Na svečanosti otvaranja sudionike natjecanja pozdravili su ravnatelj Škole domaćina Arsen Badurina prof., predsjednik Hrvatskoga kemijskog društva dr. sc. Davor Margetić, predsjednica državnog povjerenstva prof. dr. sc. Draginja Mrvoš Sermek te Borjanka Smojver, dipl. ing., u ime ravnateljice Agencije za  odgoj i obrazovanje, Jadranke Žarković-Pečenković, prof.

Prigodnim su programom svečanost otvaranja uljepšali učenici SŠ Antuna Barca, a učeniku Enniu Pečaveru pripala je čast da državno Natjecanje iz kemije proglasi otvorenim.

kem2_mSljedeća su dva dana učenici pokazali svoje znanje i vještinu eksperimentiranja u kategorijama: Zadani pokus, Zadaća i zadani pokus te Samostalni rad.

Natjecanje je zatvoreno proglašavanjem pobjednika i uručivanjem nagrada najuspješnijim učenicima te dodjelom priznanja svima koji su na završnom natjecanju sudjelovali više puta.

Prof. dr. sc. Branka Zorc i profesor emeritus Tomislav Cvitaš predstavili su tim olimpijaca koji su na Međunarodnoj olimpijadi iz kemije i 52. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi te Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih i Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi, postigli vrhunske rezultate i uspješno predstavili Republiku Hrvatsku.