Natjecanja i smotre / 3. svibnja 2016.

25. državno Natjecanje iz kemije

kem1_mOvogodišnja državna razina Natjecanja iz kemije održana je u Đurđevcu od 18. do 21. travnja 2016. godine. Škola domaćin bila je Gimnazija Ivana Kranjčeva, a Organizacijski odbor Škole, u suradnji s lokalnom zajednicom, svakodnevno je radio na pripremama da bi 107 natjecatelja i 68 mentora te 26 članova Državnoga povjerenstva mogli nesmetano raditi i natjecati se u sedam kategorija. Osim natjecanja u znanju, mladi su se kemičari okušali i u praktičnome radu izvedbom zadanog pokusa, a pet pozvanih natjecatelja srednjih škola prezentiralo je svoje samostalne istraživačke radove.

Državno je natjecanje otvorio bivši i sadašnji natjecatelj Vlaho-Josip Štironja iz Gimnazije I. Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca.

kem2_mZa vrijeme prosudbe učeničkih radova i izrade ljestvica poretka, mentori i učenici imali su priliku upoznati se s prirodnim i kulturnim znamenitostima Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije. Stručna ekskurzija u organizaciji Škole sadržavala je posjet Molve-CPS, Đurđevačkim peskima, Starom gradu i Sv. Ani. Za mentore učenika organizirana su i predavanja o geografskim i turističkim značajkama Đurđevca i okolice, a posebnu su pozornost izazvali hrvatski olimpijaci koji su izvedbom pokusa obilježili 25. godišnjicu Natjecanja iz kemije te sudjelovanje hrvatskih olimpijaca tijekom proteklih 16 godina na Međunarodnoj olimpijadi iz kemije.