Natjecanja i smotre / 2. svibnja 2016.

23. državno Natjecanje iz geografije

geo_m Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatsko geografsko društvo i ove godine organizirali su Natjecanje iz geografije kojemu je cilj jačanje motivacije za učenje geografskih sadržaja, upoznavanje pojava i procesa u prostoru, razvijanje geografskog mišljenja te predstavljanje razine usvojenih geografskih znanja i geografskih vještina u kategorijama od 5. do 8. razreda osnovne škole i od 1. do 4. razreda srednje škole. Nakon izlučnih školskih i županijskih razina na državno Natjecanje koje je održano u Krapinskim Toplicama od 20. do 22. travnja 2016. godine, pozvano je 124 učenika (59 učenika iz osnovnih škola, 64 učenika iz srednjih škola) i 93 mentora.

geo1_mNa svečanom otvaranju sudionike Natjecanja pozdravili su ravnatelj Samson Štribohar u ime škole domaćina (Osnovna škola Krapinske Toplice), u ime općine načelnik Ernest Svažić te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Pozdravnim riječima obratio se predsjednik Hrvatskoga geografskog društva Danijel Orešić, predsjednica Državnoga povjerenstva Ružica Vuk, viša savjetnica za geografiju Ivana Kuhta Bogić u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i Zdenka Čukelj načelnica Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj u ime Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Svečanom ozračju otvaranja 23. državnog Natjecanja iz geografije posebno je pridonio pozdravni govor prof. dr. sc. Zorana Curića dekana Prirodoslovnog matematičkog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

Prigodni program pripremili su učenici dramske sekcije i pjevačkog zbora škole domaćina Krapinske Toplice.

Natjecateljski dio održan je 21. travnja 2016. godine kada su se učenici u osam kategorija natjecali u znanju i u geografskim vještinama. Posebni dio natjecanja odvijao se na terenu zagorskog kraja i bio je posvećen upoznavanju geografskih posebnosti Krapinskih Toplica i Krapinsko-zagorske županije.

geo2_mPosljednjeg dana natjecanja na svečanosti zatvaranja ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štribohar i predsjednik Hrvatskoga geografskog društva Danijel Orešić dodijelili su priznanja i nagrade najboljim učenicima u pojedinoj kategoriji, pohvalnice ostalim učenicima i zahvalnice mentorima.