Natjecanja i smotre / 23. travnja 2013.

22. državno Natjecanje iz kemije

kem1_mNakon izlučnih školskih i županijskih razina, 97 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske našlo se u OŠ Zadarski otoci sa željom da pokažu što bolje znanje i postignu što bolji rezultat.

Na ceremoniji otvaranja sudinike i njihove mentore pozdravili su ravnatelj škole domaćin Davor Barić, Anica Kontić u ime zadarskog gradonačelnika, predsjednica državnog povjerenstva prof. dr. sc Draginja Mrevoš Sermek te Marijana Toljan u ime ravnatelja Agencije za  odgoj i obrazovanje. Svojim prisustvom Natjecanje je uveličao i akademik prof. dr. sc. Vitomir Šunjić, redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji se u ime Hrvatskoga kemijskog društva zahvalio svim učenicima i njihovim mentorima na uloženom trudu i predanosti radu. Akademik Šunjić istaknuo je nužnost suradnje svih obrazovnih institucija i HKD-a na unaprijeđenju obrazovanja u kemiji.

kemija2_mPjesmom i plesom program otvaranja upotpunili su učenici OŠ Zadarski otoci, članovi pjevačkog zbora te plesne skupine. Slijedeća su se dva dana učenici natjecali uspoređujući svoja znanja i vještinama u kategorijama: Zadani pokus, Odabrani pokus i Samostalni rad.

Natjecanje je zatvoreno proglašavanjem pobjednika i uručivanjem nagrada najuspješnijim učenicima i zahvala njihovim mentorima te dodjelom priznanja svima koji su se na završnom natjecanju našli više puta. Posebno valja istaknuti da je generalni sponzor natjecanja kao i prošle godine bila PLIVA HRVATSKA, d.o.o. čije su predstavnice najboljima uručile novčane vaučere.

kem3_mProf. dr. sc. Branka Zorc i prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš  predstavili su ekipu olimpijaca koja će Hrvatsku u srpnju predstavljati na 45. Međunarodnoj olimpijadi iz kemije u Moskvi istaknuvši pri tom uspjeh koji je Hrvatska kemijska reprezentacija ostvarila prethodne godine u SAD-u.