Natjecanja i smotre / 24. travnja 2010.

21. Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće 2010.

Tema ovogodišnje škole bila je Cirkus

21. Škola stvaralaštva Novigradsko proljeće Grad Novigrad i ove je godine 21. put zaredom od 17. do 24. travnja 2010. ugostio više od 350 učenika koji su, uz savjetodavni nadzor dvadesetak voditelja radionica i 60- tak asistenata hospitanata, radili u dvadeset jednoj radionici na zajedničku tema – Cirkus. Svi oni u Novigrad su došli da kroz radionice istraže nove izražajne mogućnosti, nove likovne tehnike, nove načine glume ili literarnog i novinarskog pisanja.

Riječ je o jedinstvenoj Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće koja već godinama okuplja darovite učenike i učitelje iz cijele Hrvatske motivirane za rad u kreativnim radionicama, stjecanje novih znanja i novih spoznaja iz jezično-umjetničkog područja i razvijanje moralnih i estetskih vrijednosti. A cilj je Škole da učenici, a posebice učitelji hospitanti, prihvate drukčiji, suvremeni način rada i da ga prenesu u svoje škole.

Ovogodišnja tema Cirkus bila je dobra inspiracija za sve sudionike Škole. U svakoj od 21 radionica učenici su je obradili na svoj poseban način. Primjerice u scenskoj radionici učenici su osmislili i odglumili nekoliko cirkuskih predstava, u filmskoj radionici režirali su film „Kako postati cirkusant u šest točaka“, a u likovnoj radionici nacrtali niz crteža koji prikazuju život u cirkusu i oko njega.

Foto-album

{galerija}novigrad2010{/galerija}

Tema je bila inspirativna i za nevjerojatne kostime u kojima su spajani nespojivi modni elementi, za plesne točke, za etide, skladbe, grafike, skulpture, keramiku, radijske emisije, slikovnice i za radove nastale u lutkarskoj radionici.
Zadnjeg dana Škole učenici su svoje stvaralaštvo prikazali u promenadi ulicama Novigrada i na završnoj predstavi u školi. Sve radionice održavale su se u OŠ Rivarela koja je uz Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa i Agenciju za odgoj i obrazovanje organizator Škole stvralaštva Novigradsko proljeće.

Završnog dana Škole Josip Prudeus, idejni začetnik i koordinator Škole Stvaralaštva Novigradskog proljeća, i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, hospitantima su uručili zahvalnice za sudjelovanje u Školi. Sve radove učenika učenika možete pogledati na http://www.novigradsko-proljece.com/