Natjecanja i smotre / 13. svibnja 2014.

21. državno Natjecanje iz geografije u Zadru

geo1_mMinistarstvo znanosti, obrazovanja i sporta,  Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko geografsko društvo i ove godine organizirali su Natjecanje iz geografije kojemu je cilj jačanje motivacije za učenjem geografskih sadržaja, a time i za upoznavanje pojava i procesa u prostoru, razvijanje geografskog  mišljenja te predstavljanje razine usvojenih znanja i razvijenosti geografskih vještina u kategorijama u kojima su se učenici natjecali (5. do 8. razred osnovne škole i 1.do 4. razred srednje škole).

Nakon izlučnih školskih i županijskih razina, na državno natjecanje koje je održano u Zadru od 7. do 9. svibnja, pozvano je 68 učenika osnovnih škola i 54 učenika srednjih škola iz 17 županija i Grada Zagreba  i njihovi mentori.

Na svečanom otvaranju sudionike natjecanja pozdravili su Jadranka Brkić Vejmelka, ravnateljica škole domaćina Hotelijersko-turističke i ugostiteljska škole, a u ime gradonačelnika Zadra,  Dorotea Kamber Kontić te župan Zadarske županije, Stipe Zrilić.  U ime Geografskog odjela Sveučilišta u Zadru i Hrvatskog geografskog društva Zadar, sudionike i goste pozdravio je Josip Faričić, prorektor. Pozdravnim riječima obratili su se Danijel Orešić, predsjednik Hrvatskoga geografskog društva, Ružica Vuk, predsjednica  Državnoga povjerenstva Zdenka Čukelj,  načelnica Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Vinko Filipović, ravnatelj  Agencije za odgoj i obrazovanje. Svečanom ozračju otvaranja pridonijeli su učenici škole domaćina i amaterski zbor „Petar Zoranić“ prigodnim programom.

Natjecateljski dio održan je 8. svibnja kada su se učenici u osam kategorija natjecali  u znanju i u geografskim vještinama. Posebni dio odvijao se na terenu i bio je posvećen upoznavanju geografskih posebnosti grada Nina i okolice te stare jezgre grada Zadra.

geo_mPosljednjeg dana natjecanja na svečanosti zatvaranja pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sabina Glasovac i predsjednik Hrvatskoga geografskog društva Danijel Orešić dodijelili su priznanja i nagrade najboljim učenicima u pojedinoj kategoriji, pohvalnice ostalim učenicima i zahvalnice mentorima.

Vesna Milić, dipl. geograf, tajnica Državnoga povjerenstva