Natjecanja i smotre / 8. svibnja 2017.

19. državno Natjecanje–izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK 2017.

Lik_1_mOd 27. do 28. travnja 2017. godine, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, održano je Natjecanje–izložba LIK 2017.

Prvog dana kandidati su se natjecali u 1.B, 2.B i 3.B kategoriji, a drugi je dan bio rezerviran za svečani program proglašenja nagrađenih učenika i mentora uz uručivanje priznanja, pohvalnica i zahvalnica sudionicima.

Izložba LIK 2017. otvorena je 28. travnja 2017. u Galeriji Principij u riječkom Starom gradu.Svečani program osmislili su učenici i djelatnici Gimnazije, ali i riječke Škole za primijenjenu umjetnost.Moderatorstvo je bilo u rukama gimnazijalaca Karla Veršića, Borne Sile, Ivana Rubinića, Marka Putića i Anđele Jaković, učenika drugog i trećeg razreda škole domaćina.Govorili su o prekrasnom neorenesansnom zdanju škole iz 1896. godine i njegovoj turbulentnoj povijesti.

lik2_mU središtu interesa sudionika bilo je i brončano poprsje dr. Izidora Kršnjavog u svečanoj dvorani. Moderator je naglasio da se radi o bisti hrvatskog slikara, povjesničara umjetnosti i političara, čovjeka najzaslužnijeg za utemeljenje gimnazijske zgrade.

O Primorsko-goranskoj županiji, na kostrenjskoj čakavici, prozborio je Ivan Rubinić, učenik 3. razreda, opisujući Rijeku frazom „grad koji teče“ i koji se voli… Uslijedile su prigodne riječi ravnateljice Đudite Franko, više savjetnice AZOO-a Zvjezdane Prohaska, pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edite Stilin i predsjednice Državnog povjerenstva Majde Leskovar.Glazbene točke su izveli učenici likovnjaci i njihova profesorica Magdalena Tomić Mijatović iz Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci i gimnazijalci instrumentalisti te zbor pod ravnanjem Branka Ivoševića, prof.

Pjevalo se monumentalnim hodnicima sušačke ljepotice, jer su uz goste, sudionike i izvođače, zapjevali i drugi gimnazijski učenici i profesori. Dodajemo da je Zvučna slika bila tema-poticaj likovnjacima za ovogodišnje natjecanje.

Uz čestitke najboljima istaknuto je značenje još jednoga likovnog genija s ovih prostora minijaturista Juraja Julija Klovića.

lik3_mNatjecalo se trideset i devet učenika osnovnih i srednjih škola u 6 kategorija. Državno povjerenstvo radilo je u sastavu: Majda Leskovar, prof., Zvjezdana Prohaska, prof., Blaga Petreski, prof, mr. sc. Josip Bosnić, Theodor de Canziani, prof., Borislav Božić, prof., Ivana Dužević, akad. kipar., Maja Pavin Radaljac, akad. slikar, Branka Batričević, prof. i dr. sc. Luka Skansi. Autorica teme ovogodišnjeg Natjecanja bila je Maja Pavin Radaljac, akad. slikar.

Na temu-poticaj Zvučna slika učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola u nastavnom predmetu Likovna kultura izražavali su svoje ideje klasičnom i digitalnom fotografijom te kombinacijom digitalne i klasične fotografije. Tema-poticaj Zvučna slika dopunjena je podtemom Predmeti iz moje svakodnevice. Učenici su istraživali značenje kompozicije, kadra, crte, boja, svjetla, sjena i kontrasta u stvaranju fotografije te istraživali odnose i interakciju između predmeta i prostora.

Na državnoj su razini učenici fotografirali unutrašnji i vanjski prostor Sušačke gimnazije (šest fotografija u digitalnom obliku i u boji) te tražili najbolji kadar i kontrast boja i oblika. Fotografija izabranoga kadra bila je njihov konačni likovni rad.

Učenici od 1. do 4. razreda srednjih škola iz područja likovne umjetnosti, povijesti likovne umjetnosti i teorije oblikovanja istraživali su fotografiju kroz kompoziciju, ritam, kadar, svjetlost, kontrast, reciklažu, teksturu… Izradili su fotokolaže isključivo od fotografija koje su sami snimili. Mogli su raditi digitalni ili analogni (klasični) papirnati kolaž od printanih fotografija uz mogućnost korištenja kolaž papira u boji i novinskog teksta (ne u sadržajnom već u smislu njegova grafizma).

Na državnoj razini učenici su pisali esej.

Srednjoškolci koji se obrazuju u području likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna, ostvarili su likovne radove (fotografije i multimedije) na zadanu temu–poticaj. Istraživali su pojmove „intermedijalnost“ i „multimedijalnost“ da bi proširili svoje idejne i izražajne mogućnosti, ne kao ograničavajući faktor već kao moguće analogije i smjernice u istraživanju i promišljanju vizualnog problema. Uz svaki je rad bilo priloženo obrazloženje.

Na državnoj su razini učenici izradili plakat. Pričam ti priču (Moram ti reći, Samo ću tebi, Tebi mogu reći sve, Ej, hoćeš da ti nešto kažem?) bio je naziv plakata vlastite izložbe, a njegova tema je bila vezana uz doživljaj i prezentaciju osobnih iskustava.

Najuspješniji likovni radovi bili su postavljeni na izložbi.

Najboljima su dodijeljena priznanja i knjige za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto u pet kategorija i četiri generacijske nagrade (za prvi, drugi, treći i četvrti razred). Mentorima su uručene zahvalnice. Svi su učenici i mentori sudionici Natjecanja-izložbe LIK 2017. dobili pohvalnice i zahvalnice.

Izložbu u Galeriji Principij službeno je otvorio Borislav Božić, član Državnog povjerenstva i autor likovnog postava.

Učitelji i nastavnici (mentori) u organizaciji škole domaćina tijekom natjecanja posjetili su Trsatski kaštel, Svetište Gospe Trsatske i franjevački samostan te Filozofski fakultet, Odsjek povijesti umjetnosti u Sveučilišnom kampusu.

Svima čestitke na postignutom uspjehu.

 

Zvjezdana Prohaska, prof.
viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost