Objave / 21. svibnja 2020.

Nastavnici su postali mentori, a ocjenjivanje će biti osjetljivo

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać sudjelovala je 20. svibnja 2020. godine na videokonferenciji 24sata „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska!“ na kojoj se razgovaralo o nastavi na daljinu, digitalizaciji školstva, državnoj maturi, ulozi Agencije i savjetnika u provođenju nastave u novonastalim okolnostima te vrednovanju i ocjenjivanju postignuća učenika.

Uoči održavanja konferencije Dubravka Brezak Stamać komentirala je za 24sata nastavu na daljinu, ocjenjivanje i vrednovanje. Tekst je dostupan na poveznici.

Na panelu naslovljenom „ Što nam nosi škola na daljinu?“, uz ravnateljicu Agencije sudjelovali su Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije u Zagrebu, Sanja Petrušić Goldstein, ravnateljica OŠ Lauder Hugo Kon u Zagreba, Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu i Ivan Plantić, nastavnik OŠ Smokvica s Korčule. 

Iako je nastava na daljinu novi oblik poučavanja, uz veliki trud nastavnika i ona je savladana, složili su se sudionici panela, pri čemu i nastavnici i roditelji i učenici zaslužuju riječi zahvale, naglasili su. 

Nastava na daljinu nešto je što nitko nije birao, kazala je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i naglasila da nastava na daljinu nije došla preko noći, nego je pripremana kroz niz procesa i projekata, počevši od reforme koja je jesenas uvedena u škole.- Naši su se profesori preko noći pripremili za svoje prve satove na daljinu, no digitalizacija se priprema dugo vremena, tako da već neko vrijeme postoje digitalne platforme i materijali – istaknula je Dubravka Brezak Stamać. Savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje od početka su uključeni u provođenje nastave na daljinu, izradili su više od 400 video lekcija, pružaju stručnu i savjetodavnu pomoć učiteljima i nastavnicima, ali i roditeljima.

Konferencija 24sata „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska“ dostupna je na poveznici.