Objave / 27. rujna 2021.

Najveća i najprestižnija priznanja učenicima u Hrvatskoj dodijeljena 17. put

Oskar znanja, najveće je i najprestižnije priznanje učenicima u Hrvatskoj za njihove uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima, ove godine dodijeljen je 17. put, uz poruku s online dodjele 24. rujna 2021. da rad s darovitom djecom treba početi što ranije.

Zbog epidemioloških razloga i ova dodjela, kao i prošlogodišnja, priređena je online te je Agencija za odgoj i obrazovanje, koja dodjeljuje Oskare znanja, pripremila posebnu emisiju „Oskar znanja“ posvećenu najboljim hrvatskim učenicima, pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2020./2021. koja se mogla pratiti na Youtube kanalu i na Facebook stranici „Oskar znanja“.

Ove godine na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu Oskar znanja osvojili su 231 učenik i učenica, a za pobjedu na međunarodnim natjecanjima Oskarom znanja nagrađeno je 88 učenica i učenika, uvodno je istaknula ravnateljica AZOO-a Dubravka Brezak Stamać. Dodala je da se nadala da će se ove godine moći uživo susresti s oskarovcima, te je zato i dodjela, umjesto u lipnju, odgođena za rujan.

Ustvrdivši da je riječ o najvećim i najprestižnijim priznanjima u Hrvatskoj za postignute vrsne rezultate učenica i učenika, D. Brezak Stamać rekla je da za to treba posebice zahvaliti i učiteljima i mentorima koji su ih pripremali, pratili i motivirali za natjecanja.

Poručila je učenicima da „budu uporni, igraju ‘fair play’ i budu ono što jesu“.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak napomenuo je da se „Oskar znanja“ već ukorijenio u hrvatski obrazovni sustav. Istaknuo je da ministarstvo surađuje s AZOO-om i društvima koji potiču stjecanje vrhunskih rezultata u znanju i umjetničkim postignućima učenika. Paljak smatra da darovitu djecu treba prepoznati što je moguće ranije i što prije početi s njima raditi. S tim u vezi, najavio je da će takav rad biti potaknut i novim zakonskim rješenjima.

Oskarovcima je i ove godine pripala skulptura „Oskar znanja“ koju je prošle godine izradila Chiara Cetušić, tada učenica 3. razreda Škola primijenjene umjetnost i dizajna Zagreb. Autorica je u jednu strukturu spojila figurativan prikaz ljudskoga mozga i drveta koji jedno drugo hrane. Svim oskarovcima, učenicima i mentorima, skulptura će biti poslana u školu.

I ove godine pokrovitelj  „Oskara znanja“ je Hrvatska zajednica županija, a njezin potpredsjednik Darko Koren istaknuo je da izvrsnost treba poticati te zahvalio učenicima za uspjehe koji su ostvarili na državnim i međunarodnim natjecanjima.

U emisiji su predstavljeni i neki od najboljih učenika iz različitih škola u Hrvatskoj koji su posvjedočili što ih motivira, veseli, ljuti, kako se pripremaju za natjecanja, koji su im planovi i još štošta. U programu su sudjelovali i mladi glazbeni i plesni talenti, pobjednici državnoga Natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, i to tamburaški orkestar Osnovne škole „Kontesa Dora“ iz Našica i državne prvakinje u suvremenom plesu iz Umjetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice. U emisiji su sudjelovali i najbolji učenici debatanti koji su debatirali na temu: Trebaju li učenici sami birati svoje predmete.

Svoju ljubav prema knjizi, čitanju, materinskom hrvatskom i latinskom jeziku tako je posvjedočila učenica trećeg razreda splitske III. gimnazije, popularnoga MIOC-a, Petra Koceić-Bilan koja je ove godine osvojila čak dva oskara – iz hrvatskoga i latinskoga jezika, pa ih sada ima ukupno tri, uključujući prošlogodišnji Oskar znanja iz hrvatskoga jezika.

Jedan od oskarovaca je i Filip Vučić, učenik 2. razreda I. gimnazije u Zagrebu, koji je pobijedio na državnom Natjecanju iz fizike, a njegova profesorica i mentorica Suzana Šijan istaknula je da je riječ o talentu koji se rijetko susreće. (Hina)