Objave / 29. lipnja 2017.

Najizvrsniji učenici nagrađeni Oskarom znanja

Oskar_2017_2_mOskar znanja, najznačajnija nagrada i priznanje za postignute iznimne uspjehe u obrazovanju, kojom se već 13 godina nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici, dodijeljen je pobjednicima ovogodišnjih državnih i međunarodnih natjecanja. Na svečanosti održanoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 29. lipnja 2017. godine Oskarom znanja nagrađeno je 219 učenika koji su osvojili prvo mjesto na državnim natjecanjima i 133 učenika koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima. Posebnim priznanjem nagrađeni su i njihovi učitelji i nastavnici mentori.

Nagrade učenicima i mentorima uručili su ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.

Oskar2017_3_mSkulpture Oskar znanja koje su podijeljene nagrađenima izradili su učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom “August Šenoa” iz Garešnice.

Dodjela Oskara znanja manifestacija je koja slavi znanje, trud i zalaganje, kako učenika tako i njihovih učitelja i nastavnika, istaknuli su u pozdravnom obraćanju prof. dr. sc. Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Vesna Bedeković, predsjednica Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković.

Oskar2017_1_m– Ovo je posebna svečanost na kojoj se slavi znanje, vaše, i onih koji su ga prenijeli na vas. Znanje je dio vas i nitko ga ne može oteti, upravo je ono vaša najveća snaga i po njemu ste posebni. Među vama nalaze se najbolji učenici koji će postati najkvalitetniji studenti, a kasnije i najpriznatiji stručnjaci u svojim područjima. Vi ste naš ponos i nada, zalog za budućnost Hrvatske – naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković. Niti jedan rezultat ne dolazi bez uporna, posvećena i mukotrpna rada, istaknula je ravnateljica Agencija za odgoj i obrazovanje i zahvalila se svima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnje manifestacije Oskar znanja.

Hrvatska zajednica županija je jedna od onih koja je prepoznala važnost i vrijednost poticanja i nagrađivanja izvrsnih i najkvalitetnijih u sustavu obrazovanja. – Ovom nagradom želimo još više potaknuti izvrsnost jer je upravo na vama naša budućnost. Sve što uložimo u vas uložili smo u sretnije i bolje sutra. Svojim uspjesima nam pokazujete da je Hrvatska u sigurnim rukama – istaknuo je Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Oskar_2017_5_mUspjesi koje naši učenici postižu na državnim i međunarodnim natjecanjima pokazatelj su da hrvatski odgojno-obrazovni sustav i nije tako loš, naglasio je  Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja.- Mi smo svjesni svih nedostataka i to ćemo popravljati, poboljšavat ćemo i usavršavati sustav, ali vi ste pokazatelji i svjedočite da sustav ima i svojih vrijednosti- kazao je Momir Karin i pozvao sve nagrađene da dijele svoje znanje jer je to, istaknuo je, zalog za našu budućnost.

Talentirani učenici stigli su iz cijele Hrvatske, a u ime svih njih zahvalila se Laura Busak, učenica V. gimnazije iz Zagreba državna prvakinja na Natjecanju iz engleskoga jezika. – Ovo priznanje pokazatelj je da se trud i rad uložen u usavršavanje vlastitih znanja, vještina i razmišljanja primjećuje i da koristi. Zanimanje za više od onoga što se od nas obično zahtjeva, postavljanjem pitanja  i primjenom odgovora i uputa intelektualno smo se izgrađivali. Ovom nagradom dobili smo potvrdu za svoja dosadašnja postignuća, ali i poticaj za budući napredak. Nastavimo raditi na uspjesima i učiti iz neuspjeh te ne dajmo budućnosti da nas plaši jer ćemo je sami izgraditi- kazala je Laura Busak i uputila posebnu zahvalu svima koji su ih podržali na putu koje su odabrali, posebno svojim učiteljima i nastavnicima.

Oskar_2017_6_mVišestruki državni prvaci, učenici koji su osvoji više državnih i međunarodnih natjecanja, nagrađeni su posebnim nagradama, tabletima. Cijeli svečani program u prepunoj Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta uveličali su glazbenim nastupima učenici Glazbene škole Blagoje Berse iz Zagreba.