Objave / 10. svibnja 2024.

Najbolji učenici u poznavanju biologije natjecali se na državnom natjecanju u Zadru

Državno Natjecanje iz biologije u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja održano je od 5. do 8. svibnja 2024. godine u Zadru. Domaćin državnoga Natjecanja bila je Osnovna škola Zadarski otoci čiji su učenici na početku pripremili prigodni program u dvorani Sveučilišta u Zadru. Na otvaranju učenike i njihove mentore te uvažene goste pozdravila je predsjednica državnoga povjerenstva Sanja Fabac, dipl. ing., i istaknula da su učenici na natjecanje došli kao ambasadori ove lijepe znanosti i da boravak u Zadru shvate kao nagradu za sav trud koji su uložili u svoje obrazovanje.

Natjecanje iz biologije provodi se više od 50 godina. Učenici se natječu u poznavanju, razumijevanju i primjeni nastavnih sadržaja i ishoda iz biologije. Na natjecanju sudjeluju i učenici koji su izradili istraživački projekt i tako mogu pokazati primjenu prirodoslovnog pristupa i vještinu primjene svih koraka izrade istraživačkog projekta.

Natjecanje iz biologije je u 2024. godini provedeno na školskoj razini 24. siječnja i na njemu je sudjelovalo 8215 učenika. Na županijskoj razini natjecanja održanoj 29. veljače sudjelovalo je 2015 učenika, a na državno natjecanja pozvano je 99 najuspješnijih učenika.

Na državnom Natjecanju u Zadru učenici su pisane zadaće rješavali 6. svibnja 2024. u jutarnjim satima; istoga dana učenici koji su se natjecali u kategoriji istraživački projekt postavili su plakate i njihovo je izlaganje vrednovano ispred plakata. Po završetku bodovanja pisanih zadaća obavljen je uvid u privremene rezultate i proveden je žalbeni postupak. U utorak 7. svibnja održane su prezentacije istraživačkih projekata u tri kategorije. Učeničko istraživanja ima za cilj razvijanje zanimanja za znanost u STEM-području po uzoru na znanstvena istraživanja, poticanje i iskazivanje učeničke kreativnosti i sposobnosti u uočavanju problema, njegove razrade, prikupljanje i analizu podataka te zaključivanje na temelju samostalno postignutih rezultata.

Dok su članovi povjerenstva vrednovali učeničke radove, učenici i mentori obišli su grad u pratnji stručnoga licenciranog vodiča i upoznali se s kulturnim i povijesnim znamenitostima Zadra u organizaciji škole domaćina. Osnovna škola Zadarski otoci pokazala se kao izniman domaćin najboljim učenicima iz biologije te su, pored lijepe dobrodošlice i pomoći u organizaciji natjecanja, pripremili dar za sve sudionike Natjecanja, a učenike koji su osvojili prva tri mjesta nagradili su knjigama i ulaznicama za hrvatske nacionalne parkove.

Predsjednica Državnog povjerenstva za Natjecanje iz biologije: Sanja Fabac, dipl. ing., vanjska suradnica za biologiju