Objave / 9. lipnja 2022.

Najbolji učenici dobit će “Newtonovu jabuku”, jedinstvenu skulpturu Oskar znanja 2022.

Svečana dodjela Nagrade Oskar znanja učenicima za 2021./2022. školsku godinu održat će se 13. i 14. lipnja 2022. u Zagrebu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije Agencije za odgoj i obrazovanje, održane na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Na konferenciji je predstavljena i ovogodišnja skulptura Nagrade Oskar znanja, koju je osmislila i izradila Tea Švarić, studentica Akademije likovnih umjetnosti.

Najznačajniju nagradu u obrazovanju, koja se ove godine dodjeljuje 18. put zaredom, dobit će 353 učenika osnovnih i srednjih škola, pobjednici državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu, te 40 učenika koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama. Svečana dodjela nagrada učenicima i priznanja njihovim mentorima bit će upriličena u sportskoj dvorani XV. gimnazije u Zagrebu. U ponedjeljak 13. lipnja, s početkom u 11. sati, nagrađeni će biti učenici osnovnih škola, a 14. lipnja, također s početkom u 11 sati, Oskare znanja dobit će učenici srednjih škola i međunarodni prvaci.

Agencija za odgoj i obrazovanje nakon dvije godine online provođenja natjecanja i smotri, i online dodjela Nagrada Oskara znanja, ove školske godine organizirala je i provela državna natjecanja uživo, kao što će biti i održana svečana dodjela Nagrade Oskara znanja.

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

– Dvije protekle školske godine sva natjecanja u Republici Hrvatskoj održana su virtualno. Ove školske godine školska i županijska razina natjecanja i smotri održane su online, a nakon popuštanja epidemioloških mjera i otvaranja škola, državna razina natjecanja i smotri održana su uživo. Uz veliki trud i angažman učitelja i nastavnika, članova stručnih povjerenstava i savjetnika Agencije, u vrlo kratkom vremenu organizirali smo i do sada proveli 33 natjecanja i smotre uživo. Na državnim natjecanjima sudjelovalo je gotovo 5 000 učenika i još toliko njihovih mentora, i sa zadovoljstvom možemo zaključiti da su sva natjecanja i smotre provedene vrlo uspješno, bez većih prigovora i problema. Sada na kraju školske godine nagrađujemo najizvrsnije učenike s tih natjecanja i dodjeljujemo im najznačajniju nagradu u obrazovanju Oskar znanja – istaknula je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

Skulptura Oskar znanja mijenjala se kroz ovih 18. godina. Kreirali su je akademski umjetnici, djeca iz Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu, učenica škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba. – Naša je ideja da učenici škola primijenjenih umjetnosti i dizajna, te studenti likovnih akademija predlažu i oblikuju skulpturu nagrade za učenike. Ove godine tu je priliku dobila, osvojila, Tea Švarić, studentica 5. godine Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, čiji je rad stručno povjerenstvo odabralo kao najuspješniji – istaknula je ravnateljica Agencije.

Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, pohvalio je inicijativu Agencije i suradnju koja je ostvarena na osmišljavanju i kreiranju ovogodišnje skulpture. – Povezivanje učenika od vrtića do akademija vrlo je važno za razvoj i kreiranje novih planova za umjetničko obrazovanje u Hrvatskoj, i zato pozdravljamo suradnju s Agencijom – kazao je prof. dr. sc. Buntak.

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Inspiraciju za ovogodišnju skulptura Oskar znanja autorica Tea Švarić pronašla je u legendi o Isaacu Newtonu. – Legenda kaže da je jabuka, koja mu je pala na glavu, ovoga engleskog znanstvenika inspirirala da definira zakon gravitacije i njegove principe. Bio taj detalj istinit ili ne, svojom genijalnošću i opservacijom života koji ga okružuje, Newton je obogatio znanje čovječanstva. Zbog toga moje rješenje nosi naziv “Newtonova jabuka” i indirektno šalje poruku da nešto jednostavno kao pad jabuke može obogatiti naš svijet novim saznanjima nakon što se redefinira u našim umovima – pojasnila je Tea Švarić, studentica 5. godine ALU-a, koja je prije dva dana i diplomirala na Akademiji. Svaka “Newtonova jabuka”, kako kaže Tea, originalna je i jedinstvena, ručna rađena. – Veselim se svome prvom autorskom radu za koji ću dobiti svoj prvi honorar, to je za mene kao mladu umjetnicu veliki poticaj za dalje. Također, za pomoć pri izvedbi zahvaljujem Ljevaonici umjetnina ALU-a te kolegama koji su prihvatili raditi sa mnom na ovom projektu – kazala je Tea.