Najave i izvješća / 3. svibnja 2018.

Značajan doprinos profesionalnom razvoju odgojitelja

tuhelj1_mOd 18. do 20. travnja u Tuheljskim Toplicama održan je trodnevni državni stručni skup odgojitelja koji je okupio tristotinjak sudionika (odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja) iz dječjih vrtića diljem Hrvatske. Tema skupa bila je Cjeloživotnim učenjem do kvalitetnoga stručnog usavršavanja. U ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković-Pečenković, prof., skup je pozdravila Sanja Jelovčić, prof., viša savjetnica za predškolski odgoj.

tuhelj_mSkup su organizirale i vodile više savjetnice za predškolski odgoj Središnjega ureda Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu (Darija Drviš, prof., Sanja Jelovčić, prof. i mr. sc. Andreja Silić) uz suradnju viših savjetnica za predškolski odgoj iz Podružnica u Splitu (Tončica Kalilić, dipl. def.), Rijeci (Jasna Šverko, mag. rehab. educ.) i Osijeku (Luja Zamečnik, prof.).

Otvorenju skupa nazočili su zamjenica krapinsko-zagorskoga župana Jasna Petek i Robert Romić, član Općinskoga odbora Tuhelj koji su se prigodnim govorom obratili voditeljima i sudionicima.

U plenarnom dijelu, koji se odvijao u jutarnjem terminu tijekom sva tri dana stručnoga skupa, izv. prof. dr. sc. Mirjana Šagud s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izlagala je na temu Profesionalni razvoj odgojitelja – refleksivnog praktičara u kontekstu suvremenoga dječjeg vrtića. O mogućnostima i izazovima u inicijalnom obrazovanju i profesionalnom razvoju odgojitelja izlagala je izv. prof. dr. sc. Anka Jurčević Lozančić. Razdoblja profesionalne karijere istaknula je mr. sc. Sanja McMurtry, viša savjetnica za međunarodnu suradnju iz Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je u drugom izlaganju na temu Rani odgoj i obrazovanje – EU obrazovne politike govorila o potrebi harmonizacije s EU obrazovnim politikama. Tea Režek iz Agencije za mobilnost i programe EU govorila je o e-Twinning platformi koja omogućuje susret i zajednički rad na razvoju projekata odgojno-obrazovnih praktičara. Plenarno izlaganje trećega dana na temu projektnog management (EU projekti – od prijave do uspješnog provođenja) održao je Boris Vampula, univ. spec. cin., voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i projekte EU Agencije za odgoj i obrazovanje.

tuhelj2_mStručni dio skupa odvijao se u paralelnim dvosatnim sesijama koje su vodile više savjetnice za predškolski odgoj u suradnji s velikim brojem odgojno-obrazovnih praktičara iz dječjih vrtića diljem Hrvatske.

O refleksivnoj praksi kao temelju unapređivanja odgojno-obrazovnoga procesa i njenoj podršci profesionalnom razvoju odgojitelja primjere dobre prakse prikazali su suradnici iz dječjih vrtića Dječja igra, Kustošija, Grigora Viteza, Gajnice, Limač, Malešnica, Vjeverica i Mali istraživač iz Zagreba, Dječji vrtić Fijolica iz Preloga, Didi iz Krašića, Vukovar I iz Vukovara, Šibenska maslina iz Šibenika, Kneginec iz Kneginca, Osijek iz Osijeka, Radost iz Splita te Zipkica iz Zaboka. Moderator refleksija bila je viša savjetnica  mr. sc. Andreja Silić.

S elektroničkim učenjem (e-učenjem) i digitalnim obrazovnim sadržajima sudionike je upoznao Boris Vampula, univ. spec. cin., voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i projekte EU Agencije za odgoj i obrazovanje, a sesije je moderirala viša savjetnica Darija Drviš, prof. Tijekom interaktivnog izlaganja sudionici su upoznati s najpoznatijim platformama za e-učenje i s programima e-učenja Agencije za odgoj i obrazovanje, načinom prijave te prednostima sudjelovanja (samostalnost pri odabiru teme, vremena, mjesta i dinamike učenja). Uz pregled mogućnosti, prednosti i nedostataka te elemenata tečaja Moodle, sudionici su imali priliku samostalnog kreiranja pojedinačnog programa e-učenja na LMS platformi (Loomen/Moodle) sukladno konceptu njegova kreiranja.

Tzhelj3_mPanel diskusije na temu Kompetentan odgojitelj u susretu s europskom dimenzijom obrazovanja moderirala je viša savjetnica Sanja Jelovčić, prof. Prvi put na državnoj razini odgojitelji su imali priliku slušati o ostvarenim projektima od kolega koji su ih uspješno realizirali. Pripremljeni izlagači su autentično, kompetentno i inspirativno odgovarali na svako pitanje sudionika i moderatora panel-diskusija. Raspravljalo se o iskustvu početaka, intrinzičnoj motivaciji provoditelja, potrebnim preduvjetima, dobrobitima za djecu, odgojitelje i roditelje te kulturu cjelokupne odgojno-obrazovne ustanove u kojoj se EU projekti provode. Istaknute su mogućnosti e-Twinning platforme te posebnosti i iskustva sudjelovanja u Ersamus plus programima. Izlagači su bili odgojitelji, stručni suradnici i ravnatelji iz dječjih vrtića Petar Pan, Iskrica, Matije Gupca, Medveščak, Trešnjevka i Jarun iz Zagreba, Varaždin i Dječji Svijet iz Varaždina, Rijeka iz Rijeke te Žirek iz Velike Gorice.

Dobrim rasporedom događanja, sudionici su u vremenu izvan strukturiranoga stručnog dijela imali dovoljno mogućnosti za umrežavanje, pregled izloženih postera i plakata te planiranje daljnje međusobne suradnje što su doživjeli kao važnu dimenziju kvalitetno osmišljenoga stručnog usavršavanja. Povratne informacije o svom zadovoljstvu iskazivali su tijekom  održavanja stručnoga skupa, putem elektroničke pošte i ispunjavanjem online upitnika vrednovanja ističući svoje zadovoljstvo odabirom inovativnih tema koje osnažuju odgojitelje i usmjeravaju ih na jačanje vlastitih osobnih i profesionalnih kompetencija u službi podrške podizanju razine kvalitete vlastitoga odgojno-obrazovnoga rada s djecom, cjelovitog odgojno-obrazovnoga procesa ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanje te  razvoja istinski uspješnih timova.

Program svečanoga otvaranja obogatili su: Lea Tušek (učenica Srednje škole Zabok), Sara Fekeža (učenica 2. razreda Osnovne škole Lijepa naša iz Tuhelja), Veronika Barlović (učenica Glazbene škole Pregrada), Gordana Tomašić Šragalj, prof. (profesorica Glazbene škole Pregrada) te Donat Cvetkovski (dijete vrtićke dobi). Dramsko-scensku igru Bratec Martin izveli su učenici Kajkavske družine Osnovne škole Lijepa naša uz pripremu voditeljice, učiteljice Pavice Iveković.

Kulturno-umjetnički program nastavio se i u večernjim satima prvoga i drugoga dana događanja. Vrhunski izvođači, zbor Kulturno-umjetničkoga društva Naša lipa iz Tuhelja (voditelj zbora i dirigent Armando Slaviček) i folkloraški amsambl Kulturno-umjetničkoga društva Zabok, oduševili su prisutne programom kojim su približili bogatstvo tradicije i kulturne baštine Krapinsko-zagorske županije.

U dijelu kulturnih događanja ostvaren je studijski posjet dvije skupine sudionika Muzeju Seljačkih buna u Gornjoj Stubici.