Najave i izvješća / 13. ožujka 2018.

Zimska škola za odgajatelje u učeničkim domovim: Novi alati učenja i pamćenja i socioemocionalni razvoj učenika

omis1_mAgencija za odgoj i obrazovanje uz podršku Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske organizirala je u Omišu, od 7. do 9. ožujka 2018., Zimsku školu za odgajatelje u učeničkim domovima. Na stručnom skupu sudjelovalo je 150 odgajatelja, stručnih suradnika i ravnatelja učeničkih domova.

Sudionike Zimske škole u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković Pečenković, prof. pozdravio je predstojnik Podružnice u Splitu Vlade Matas, prof., a ove je godine sadržajno bila posvećena stručnom usavršavanju i razmjeni iskustava u području poticanja kognitivnog i socioemocionalnog razvoja učenika.

Osuvremenjavanje pristupa učenju uz primjenu suvremenih metoda predstavlja jedan od prioriteta u nadolazećim reformskim promjenama koje zahtijevaju drugačiju organizaciju učenja i poučavanja. Odgajatelji i stručni suradnici u učeničkim domovima u kognitivnom području odgojno-obrazovnoga rada ispituju mogućnosti i potrebe učenika, upućuju ih na raznovrsne tehnike i vještine učenja, potiču motivaciju i zajedno s njima kreiraju viziju njihovog profesionalnog puta.

Za predavače su odabrani vrhunski stručnjaci koji su kvalitetnim predavanjima potakli sudionike na promišljanje o mogućnostima unapređivanja vlastite prakse. Mr. sc. Marija Šinković Bečić izazvala je veliku pozornost  predavanjima o samoreguliranim učenicima koji su usmjereni na postizanje ciljeva kombiniranjem vještina učenja sa samoprimjenom suvremenih metoda koje zahtijevaju drugačiju organizaciju što učenje čine lakšim, pa su zato više motivirani. Fizička priprema za učenje, odnosno, prakticiranje vježbe u trajanju od 10 minuta koja uključuje: vježbe oka, ravnoteže, šake, propiocepcije i omogućuju bolje pamćenja, koncentraciju, promišljanje i kreativno stvaralaštvo učenika.

Na stručnom skupu čula su se kvalitetna izlaganja dr. med. Zorana Vujnovića, spec. dječje i adolescentne psihijatrije  Obilježja i patologija adolescentne dobi, dr. sc. Davora Mikasa Uloga vršnjaka u socijalizacijskom procesu i urednice Hrvatskoga radija Višnje Biti, prof. Prilog afirmaciji prava djece  u medijima. Ravnateljica Učeničkog doma Karlovac, Astrid Pavletić, prof., predstavila je bogate aktivnosti i projekte koji se provode u toj ustanovi.

omis2_mOdgajatelji i stručni suradnici predstavili su tradicionalno svoj rad u kreativnim radionicama koje su bile izuzetno dobro prihvaćene.

Vrijedno je napomenuti kako su održane paralelne radionice na temu Suvremene metode učenja u praksi koja je izuzetno prihvaćena i procijenjena korisnom za neposredni rad s učenicima. Radionicu su su prošli svi sudionici podijeljeni u šest podskupina koje su vodile: mr. sc. Marija Šinković Bečić, Vesna Toplak, dipl. ped., Agata Smoljan, dipl. ped., Ivana Harapin Gajić, prof., Katarina Fruk, prof. i Maja Feil Ostojić, prof.

Tijekom trodnevnog druženja predavači i voditelji pedagoških radionica  podsjetili su sudionike na važnost aktivnog i profesionalnog doprinosa odgajatelja i stručnih suradnika u kognitivnom i socioemocionalnom razvoju učenika potrebnom za osobni razvoj pojedinca. Organizatorica stručnoga skupa, viša savjetnica za odgajatelje u učeničkim domovima Miljenka Galić, dipl. ped., na završetku Zimske škole naglasila je da su stručna usavršavanja u svim područjima odgojno-obrazovnog rada odgajatelja i stručnih suradnika polazna pretpostavka za unapređivanje pedagoškog rada učeničkog doma.