Najave i izvješća / 9. siječnja 2010.

Zimska katehetska škola za vjeroučitelje u osnovnim školama 2010.

Roditelji i njihova suodgovornost u odgojno-obrazovnom sustavu, s posebnim osvrtom na vjeronauk u školi, bila je tema Katehetske zimske škole za vjeroučitelje osnovnih škola koja se održala od 7. do 9. siječnja 2010. godine u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati.

Stručni skup u okviru trajne izobrazbe vjeroučitelja, tradicionalno ga organizira Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa te Agencijom za odgoj i obrazovanje okupio je više od 650 vjeroučiteljica i vjeroučitelja iz cijele Hrvatske.

U ime organizatora pozdravne riječi uputili su predstojnik NKU-a dr. Ivica Pažin, državna tajnica u MZOŠ-u dr. Dijana Vican te ravnatelj AZOO-a Vinko Filipović. Skupu se u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića obratila predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije dr. s. Valentina Mandarić, a radni dio škole otvorio je predsjednik Vijeća za katehizaciju HBK-a, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić.

Foto-album

{galerija}zks2010{/galerija}

U pozdravnim je govorima istaknuto da su roditelji prvotni odgojitelji svoje djece, a odgojno-obrazovne ustanove pomažu roditeljima u ostvarenju njihove zadaće. Upravo zato, naglašeno je, od temeljne je važnosti tijesna suradnja roditelja i škole, a posebnu ulogu u toj suradnji ima i školski vjeronauk.

– Najviši stupanj odgovornosti za odgoj djece leži upravo na njihovim roditeljima, jer obitelj je ona koja prva odgaja za vjernost, oblikuje karakter te budi interes za ovaj svijet – naglasio je I. Pažin. Obitelj je, nastavio je, prva institucija koja odgaja građane ovoga društva, no upozorio je također da u tom procesu ne mogu, niti smiju, obitelj i društvo jedno drugo ignorirati. Dodao je i kako se čini da je u tom smislu pred suvremenom školom, a onda i pred suvremenim učiteljima, još više pred vjeroučiteljima, doista osjetljiva i odgovorna zadaća da bi zajedno s roditeljima i obiteljima poučavali i naučili djecu i mlade kako sada živjeti.

Državna tajnica dr. Vican skup je pozdravila u ime ministra znanosti, obrazovanja i športa dr. Radovana Fuchsa izrazivši zadovoljstvo stručnim skupovima trajne izobrazbe vjeroučitelja jer se na njima, kako je kazala „hrabro dotiču važne teme“. Istaknula je također da vjeronauk pripada školi kao odgojno-obrazovnoj ustanovi čemu svjedoči i činjenica da se u osnovnoj školi vjeronauk realizira u jednakome broju, tj. da broj učenika koji su izabrali predmet vjeronauka u osnovnim školama ne opada. Dodala je i kako ministarstvo iznimno cijeni da je vrednovanje i samovrednovanje vjeronauka u školi potaknula upravo Crkva. Budući da je vrednovanje i samovrednovanje temeljna sastavnica Nacionalnog okvirnog kurikuluma, najavila je da se u 2010. godini može očekivati objavljivanje toga temeljnog dokumenta.

Ravnatelj AZOO-a Filipović naglasio je da su u vremenu u kojemu djeca dolaze iz obitelji koje su opterećene raznim teškoćama uloga vjeroučitelja osobito važna u dimenziji odgoja, ali i u obrazovnim smislu. Učitelji i vjeroučitelji imaju tu ulogu, ali i svojevrsnu životnu privilegiju da rade najodgovorniji i najvažniji posao poslije roditelja i obitelji, istaknuo je.

Dr. s. V. Mandarić, govoreći o važnosti odgoja, kazala je da on treba imati glavnu ulogu na putu razvoja prema temeljnim promjenama u našem stilu života i ponašanja. – Nameće se nužnost suglasja oko odabira etičkih vrednota koje bi društvo trebalo prenositi na nove naraštaje, a koje bi tvorile sadržajni polog cjelovitog odgoja – naglasila je s. Mandarić dodavši da je stoga nužno razvijati suodgojiteljsko partnerstvo između relevantnih odgojnih institucija kao što su obitelj, škola, Crkva i društvena sredina.

Biskup Hranić također je naglasio da su roditelji prvotni odgojitelji svoje djece te je njihovo neotuđivo i nezamjenjivo pravo, ali i dužnost skrb za odgoj i obrazovanje vlastite djece, zbog čega ono ne može biti sasvim povjereno drugima niti od drugih nasilno prisvojeno. Škola, Crkva, predškolske i druge odgojne ustanove samo su delegirane odgojne ustanove koje pomažu roditeljima u ostvarenju njihove zadaće odgoja i obrazovanja djece, kazao je biskup Hranić dodavši da nema odgojno-obrazovne institucije koja nije upućena na roditelje i koja može i smije djelovati, obrazovati i odgajati bez roditelja i tijesne suradnje s njima.

Nakon pozdravnih govora uslijedila su predavanja mr. Luke Marijanovića koji je govorio o biblijsko-kršćanskoj pouci o roditeljstvu, dr. Jasminke Zloković koja je održala izlaganje o temi „Nasilje djece nad roditeljima. Obiteljska tajna?” te dr. Dubravke Maleš koja je govorila o obitelji i školi pred izazovima suvremenoga društva. Drugoga dana dr. Zlatka Miliše održao je predavanje o stilovima roditeljskog odgoja i utjecaju medija u socijalizaciji djece i mladih te dr. Nike Tunjića koji je govorio o temi “Mogućnosti suradnje s roditeljima – očekivanja roditelja”.

Dokumenti