Najave i izvješća / 26. ožujka 2012.

XXIV. Proljetna škola školskih knjižničara u Dubrovniku

duknjiznice1_mMeđunarodni stručni skup XXIV. Proljetna škola školskih knjižničara, na kojem su sudjelovali stručni suradnici knjižničari osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova iz Hrvatske, održan je od 21. do 24. ožujka 2012. u Dubrovniku. 

Na stručnom usavršavanju, kojem je cilj podizanje kvalitete i kontinuiteta unapređivanja odgojno-obrazovnog  rada školske knjižnice i uloge školskog knjižničara, sudjelovalo je više od 350 knjižničara iz cijele Hrvatske.

Na svečanom otvorenju pozdravnim riječima sudionicima Škole obratili su se ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović,  pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Dubrovačko-neretvanske županije Marijeta Hladilo i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić.

duKnjiznice_mIako su školske knjižnice u posljednjih desetak godina u potpunosti promijenili ulogu, njihova funkcija ostala je ista, a to je kako ponuditi učiteljima i nastavnicima te učenicima dostupnost svih informacija te obogatiti kulturni život škole, istaknuo je Vinko Filipović. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje poručio je knjižničarima da je njihova uloga izuzetno važna te da upravo o njima ovisi unapređenje škole u svim sastavnicama, jer imaju takvu ulogu da povezujete stručne suradnike, nastavnike i učitelje i što je najvažnije blisko surađuju i rade s učenicima.

– Obrazovna administracija, odnosno Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, prepoznalo je važnost školskih knjižnica i odobrila je namjenska sredstava za obnovu knjižničnog fonda. U tom smislu moći ćete svojim učenicima i odgojno-obrazovnim radnicima ponuditi novu, kvalitetnu, literaturu – naglasio je Vinko Filipović. Dodao je da će Agencija za odgoj i obrazovanje, kao stručni servis, biti potpora knjižničarima u njihovu radu te im zaželio da vrijeme u Dubrovniku iskoriste ugodno i korisno da bi unaprijediti svoj profesionalan rad.  

U prigodnom govoru zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić istaknula je presudnu ulogu knjižničara u približavanju svijeta knjiga najmlađima te poželjela sudionicima uspješan i plodonosan rad u sklopu proljetne škole.

Ovogodišnja, tradicionalna škola knjižničara u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, bavila se najvećim dijelom smjernicama za rad školskih knjižničara i njihovim kompetencijama. U ispunjenom trodnevnom programu predavanja na navedene teme održali su ugledni stručnjaci iz područja književnosti i knjižničarstva, a također su održane i zanimljive radionice, okrugli stol i prikazi primjera dobre prakse iz Hrvatske i inozemstva.

duKnjiznica2_mNa Proljetnoj školi među ostalima, predavanja i radionice održali su dr. sc. Zvjezdana Dukić, assoc. prof. Jannifer Branch, dr. sc. Luisa Marquardt, prof. dr. sc.  Jasmina Lovrinčević, doc. dr. sc. Dinka Kovačević, prof. dr. sc Jadranka Lasić-Lazić, a gost pisac književne večeri bio je Damir Miloš.

Izlaganja svih predavača možete potražiti u zborniku XXIV. Proljetne škole školskih knjižničara ovdje.