Najave i izvješća / 4. listopada 2018.

Vjetar u leđa preventivnim programima

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje od 1. do 3. listopada 2018. u Primoštenu je održan državni stručni skup Vjetar u leđa namijenjen socijalnim pedagozima i svim odgojno-obrazovnim djelaticima koji se bave preventivnim radom.

Skup je organizirala viša savjetnica Alma Rovis Brandić, a u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković Pečenković sudionike je pozdravio Vlade Matas, voditelj podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje u Splitu.

Među 253 prijavljena sudionika 209 je stručnih suradnika (62 socijalna pedagoga, 57 psihologa, 47 pedagoga, 4 stručnjaka ER profila, 6 rehabilitatora, 1 knjižničar i 32 stručna suradnika koja nemaju upisan svoj profesionalni profil), 24 učitelja/nastavnika, 13 medicinskih sestara, 4 odgajatelja i 3 ravnatelja.

Vjetar u leđa dali su nam naši sveučilišni profesori Dejana Bouillet, Lidija Arambašić, Neven Ricijaš, Josip Burušić i Martina Ferić, ali i drugi istaknuti stručnjaci –  Ljiljana Tirić Čihoratić, Sanja Mikulić, Vesna Ivasović, Luka Maršić, Jelena Balabanić-Mavrović, Ana Ivančan, Jelena Bićanić, Nedjeljko Marković, Jelena Adamlje.   

Dio skupa je bio namijenjen osnaživanju socijalnih pedagoga kroz radionice o primjeni Modela socijalnopedagoških intervencija u osnovnoj školi, unapređenju postojećih  socijalnopedagoških programa, a održan je i okrugli o zaštiti prava učenika s problemima u ponašanju kojem je, uz sveučilišne profesore i predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje, sudjelovala i saborska zastupnica Marija Alfirev, socijalna pedagoginja.  

Članice Mentorskog tima eksperimentalnog programa Sanja Janeš i Nikolina Marinić predstavile su Eksperimentalni program Škola za život.

Školska liječnica Ljiljana Tirić Čihoratić održala je uvodno izlaganje na vrlo živom okruglom stolu o izazovima školovanja djece s teškoćama, a više savjetnice Agencije održale su panel diskusiju o prevenciji nesporazuma u radu.

Na skupu su kroz plenarna predavanja, radionice i primjere dobre prakse bila značajno zastupljena tema ponašajnih/bihevioralnih ovisnosti kao što su ovisnosti o IKT-u, problem kockanja, klađenja, poremećaji prehrane te tema mentalnog zdravlja, a koje trenutno predstavljaju ozbiljan problem u našem društvu. 

Socijalne pedagoginje mentorice/savjetnice održale su set radionica o ulozi razrednika u provođenju preventivnih programa: Vođenje razrednog odjela i prevencija neprihvatljivih ponašanja, Suradnja s roditeljima te Učenici s problemima u ponašanju.

Državni skup socijalnih pedagoga i voditelja preventivnih programa (PDF: 5.5 Mb)