Najave i izvješća / 13. siječnja 2020.

Vjeronauk u školi i odgoj za očuvanje stvorenog

Katehetska zimska škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje koji rade u osnovnim školama „Božja objava u knjizi stvorenja. Vjeronauk u školi i odgoj za očuvanje stvorenog“, održana je 3. i 4. siječnja 2020. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu i u OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu. Organizator ovoga državnog skupa je Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije, a suorganizator Agencija za odgoj i obrazovanje.

Na otvorenju Katehetske zimske škole sudionike su pozdravili predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać te izaslanica zagrebačkoga nadbiskupa dr. sc. s. Valentina Mandarić, a Školom je moderirao predstojnik Nacionalnoga katehetskog ureda dr. sc. Ivica Pažin.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać zaželjela je vjeroučiteljima uspješnu godinu u osobnom životu, ali i u radu s učenicima te istaknula aktualnost tema Katehetske zimske škole. Pozdravni govor dr. sc. Brezak Stamać je zaključila riječima: „Biblija je prepuna kozmičkih motiva u Starom i Novom zavjetu koji se upravo motivski vežu uz temu skupa ovogodišnje Katehetske škole.“

Prvoga dana vlč. dr. sc. Đurica Pardon je održao predavanje „Sve je po njemu i za njega stvoreno“ (Kol 1,16), a doc. dr. sc. Mihael Prović Ekološko pitanje kao odgojno-obrazovna potreba. Poslijepodnevni rad se odvijao u pedagoškim radionicama koje su vodile vjeroučiteljice i vjeroučitelji: Stvarateljska ekologija (Nataša Čurić, Helena Ila Dragičević, Ivana Peček i Tamara Herjavec Habek, Gordana Brkanac Uroda), Promijeni srce da bi mijenjao stvar. O ekološkom obraćenju konkretno (Marija Patrlj i Iva Rimac, Marija Cik, Marta Novak, Ivana Mokri) i Zelena pedagogija. Da! A zelena teologija? Istraživačko učenje u nastavi vjeronauka (Tihana Petković, Ana Volf, Anita Bakovljanec, Ivan Mikolić).

Drugoga dana je slavljeno zajedničko euharistijsko slavlje u crkvi sv. Marije na Dolcu te su vjeroučitelji primjerima dobre prakse, koje su prikazale vjeroučiteljice Marica Celjak, Martina Horvat, Đurđica Friš, Darija Belinić, Zdenka Sever i Janja Škraba Stanešić, izmijenili iskustva i poticaje za rad s učenicima u obradi ekoloških tema.