Najave i izvješća / 20. srpnja 2022.

Više od 450 matematičara usavršavalo znanja o matematičkom modeliranju, vještinama i procesima u STEAM području

Državni stručni skup Matematičko modeliranje, znanja, vještine i procesi u STEAM području održan je 29. i 30. lipnja 2022. godine na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Na početku skupa u ime domaćina sudionike je pozdravio je dr. sc. Marko Miletić, zamjenik pročelnika za investicije i razvoj, a u ime Agencije viša savjetnica Antonela Czwik.

Stručni skup organiziran je hibridno, a skupu je prisustvovalo više od 450 učitelja i nastavnika matematike s područja cijele Republike Hrvatske. Prvog dana predavanje na skupu održala je prof. dr. sc. Sanja Seljan, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Informacijske i komunikacijske znanosti, s temom Od podataka do analitike: web stranice kao izvor informacija u kojoj su izneseni ideje i zaključci provedenih međunarodnih istraživanja. Prof. dr. sc. Goran Kardum, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, govorio je o Matematičkom modeliranju u psihologiji. Predavanje je potom održao prof. dr. sc. Saša Mladenović, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, s temom Kako umjetna inteligencija vidi svijet oko sebe? Zlata Bilandžija i Olga Nerlović, iz Srednje škole Ivana Meštrovića iz Drniša, sudionike skupa upoznale su s Modeliranjem problema u nastavi matematike, dok je Jurica Barišin, iz I. gimnazije Split, govorio o Matematičkom modeliranju u ljubavi. Višnja Šuperba i Sandra Lacić, iz Osnovne škole Brodarica, održale su predavanje o Matematičkom modeliranju u nastavi kemije, a Slavica Bernatović, iz Tehničke škole Slavonski Brod, govorila je o Matematičkom modeliranju u fizici. Prvog dana stručnog skupa radionice su održali doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, s temom PID regilator i Lego Spike Prime robot te doc. dr. sc. Goran Zaharija, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, s temom Prepoznavanje objekata (osoba) na slici.

Drugog dana stručnog skupa prof. dr. sc. Blaženka Divjak održala je predavanje na temu Analitike učenja u nastavi matematike, doc. dr. sc. Ana Sović Kržić, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, pripremila je predavanje Može li umjetna inteligencija pomoći Lukeu Skywalkeru spasiti galaksiju?, dok je viša savjetnica za matematiku Antonela Czwik govorila o Umjetnosti umjetne inteligencije. Karolina Brleković, iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek i Jelena Noskov, viša savjetnica za matematiku Agencije za odgoj i obrazovanje, upoznale su sudionike skupa s Projektom GAMMe based learning in MAthematics. Siniša Hrga, iz Enigmatskog kluba Božidar Vranicki iz Splita, govorio je o Matematičkim sudoku zadacima na državnom natjecanju, a Katarina Sablić i Nina Stričević, iz Osnovne škole Spinut iz Splita, pripremile su predavanje na temu SPIN STEM. Karolina Brleković, iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek, održala je predavanje s temom Što je M za STEM?, a Ljubica Jerković, iz Gimnazije Metković i Ivana Božić, iz Tehničke škole Ruđera Boškovića, Vinkovci, govorile su o Rođendanskom paradoksu.

Snimke predavanja dostupne su na https://meduza.carnet.hr.

Informacije o stručnom skupu objavljene su i na stranicama Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu.

Evaluacija

(docx: 86,48 KB)

Preuzmi