Najave i izvješća / 14. rujna 2022.

Utjecaj rodnih stereotipa na proces odgoja i obrazovanja u STEM području

Stručni skup državne razine Utjecaj rodnih stereotipa na proces odgoja i obrazovanja u STEM području održan je 2. rujna 2022. za učitelje i nastavnike biologije, fizike, kemije i matematike. Voditelji skupa bili su Lydia Lugar, prof., viša savjetnica za biologiju, Ivana Katavić, prof., viša savjetnica za fiziku, dr. sc. Olgica Martinis, viša savjetnica za kemiju i Igor Šelimber, prof., viši savjetnik za matematiku. Skup je održan preko platforme Zoom.

Helena Hrebinec Vukušić, prof., iz Hrvatskog Crvenog križa održala je predavanje o pojmovima rodne neravnopravnosti, stereotipa i očekivanih rodnih uloga. O rodnim stereotipima u obrazovanju i ulozi  škole u promicanju rodne ravnopravnosti govorila je izv. prof. dr. sc. Margareta Jelić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a o održavanju rodnih uloga i stereotipa prof. dr. sc. Željka Kamenov s istog fakulteta. Posljednje predavanje pod nazivom Rodna ravnopravnost u procesu odgoja i obrazovanja – što STEM ima s tim? održala je doc. dr. sc. Sunčica Bartoluci s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

U evaluaciji stručnog skupa 95 % sudionika procijenilo je skup izvrsnim. Organizaciju skupa 96 % sudionika ocjenjuje kao izvrsnu. Atmosfera tijekom stručnog skupa za 93 % sudionika bila je izvrsna, a tako je i s komunikacijom među sudionicima. Primijenjenost teme, na ljestvici od 1 do 5, prosječno je procijenjena kao 4,87.

Evaluacija

(docx: 29,46 KB)

Preuzmi