Najave i izvješća / 26. travnja 2023.

Usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika češke nacionalne manjine u Pragu

Državni stručni skup Metode kritičkog mišljenja ostvaren je u suorganizaciji Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencije za odgoj i obrazovanje. Skup je vodila vanjska suradnica za češku nacionalnu manjinu Jitka Stanja Brdar. Državnom stručnom skupu je prisustvovalo 38 odgojno-obrazovnih radnika iz nastave po modelu A: Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog iz Daruvara, Češke osnovne škole Josefa Růžičke iz Končanice, Češke područne škole Ivanovo Selo, Češkog dječjeg vrtića Ferda Mravenec iz Daruvara, nastave po modelu B iz Gymnazije Daruvaru i desetak škola s nastavom Češkog jezika i kulture po modelu C. Državni stručni skup je održan u Pragu 15.

11. travnja su odgojno-obrazovne radnike u poglavarstvu Praga 15 primili gradonačelnik Praga 15. Sudionici skupa su upoznali povijest gradske četvrti, školstvo i pogledali prezentaciju Pavlíne Nejedlíkove Šetnje Pragom 15. Nakon toga posjetili su Osnovnu umjetničku školu Hostivař, upoznali njezine glazbene, likovne i dramske studijske programe i razgovarali s ravnateljem škole.

12. travnja odgojno-obrazovni radnici češke manjine bili su podijeljeni po grupama u tri osnovne škole (Křimická, Milánká i Veronské náměstí) gdje su razgledali škole, kolegijalno su opažali nastavne sate čeških sustručnjaka i razgovarali o kurikulumu, udžbenicima, reformama i sustavu češkog školstva. Odgojiteljice su posjetile tri dječja vrtića. U poslijepodnevnim satima su u Sokolskom domu pogledali lutkarsku predstavu amaterske družine Tajtrlik Josef Čapek: Priče o psiću i mačkici, što je književno djelo za cjelovito čitanje djelo za učenike 2. razreda čeških škola po modelu A. Nakon toga su razgledali Hradčane.

13. travnja sudionici stručnog usavršavanja upoznali su aktivnosti koje dječji vrtići i škole provode u okviru međugeneracijske solidarnosti. U Domu za umirovljenike su poslušali predavanje o aktivnostima udruge Među nama koja provodi aktivnosti druženja i kreativnih radionica učenika i seniora. Sudionici su se uz umirovljenike i učenike uključili u radionicu muzikoterapije. U poslijepodnevnim satima sudionici skupa su razgledali Stari židovski grad i prisustvovali predstavi Sarah Page: K.Š.E.F.T.

14. travnja u Osnovnoj školi Křimická su odgojno-obrazovni radnici pogledali predavanje Petre Hendersson o metodama kritičkog mišljenja te se podijelili u grupe i uključili se u radionice kritičkog mišljenja koje je vodilo dvoje učitelja OŠ Křimická. Odgojno-obrazovni radnici su ponovili, upoznali i na književnim sadržajima uvježbali metode: argumentacijski esej, književne skupine, skala mišljenja, T-graf, Znam-želim, znati-saznao sam, metodu slagalice, metodu eksperti, peterolist, dijamant, Vennove dijagrame i mentalne mape. U poslijepodnevnim satima su razgledali povijesne znamenitosti Staroga Grada.

Evaluacija

(pdf: 554,96 KB)

Preuzmi