Najave i izvješća / 20. travnja 2023.

Učitelji tehničke kulture učili o kibernetičkoj sigurnosti

Stručni skup Kibernetička sigurnost održan 14. travnja 2023. godine, jednodnevni državni stručni skup za učitelje tehničke kulture, na kojem su sudionici osnažili kompetencije i osvijestili važnost kibernetičke sigurnosti za rad, kako učitelja tako i njihovih učenika, organiziran je u suradnji s CARNet-om – Odjelom za Nacionalni CERT. Skup je održan na mreži, a za sudjelovanje na skupu prijavilo se više od 270 sudionika.

Stručni skup održan je prema predviđenom programu, a na početku sudionike je, uime ravnateljice AZOO-a dr. sc. Dubravke Brezak Stamać, pozdravio viši savjetnik Eugen Ban, a u ime Odjela za Nacionalni CERT sudionike je pozdravio Jakov Kiš. Nacionalni CERT (CERT.hr ) odjel je Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET osnovan sukladno Zakonu o informacijskoj sigurnosti kao nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj čiji je osnovni zadatak obrada računalno-sigurnosnih incidenata s ciljem očuvanja kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Predavanja su potom održali Jakov Kiš na temu Što znači biti kibernetički siguran i kako prepoznati kibernetičke prijetnje i zaštititi se, zatim Dragica Rade i Milana Jakšić na temu Zaštita podataka na internetu, učimo o zaštiti podataka, motivaciji učenika te primjeni i prilagodbi zadataka za osnovnu školu. Skup je zaključio i evaluaciju obradio voditelj skupa viši savjetnik za tehničku kulturu i informatiku Eugen Ban.

Evaluaciju je ispunilo 144 sudionika, što je reprezentativan uzorak i daje valjan rezultat.

Na dijagramu su prikazane izračunate srednje ocjene na sva postavljena pitanja u anketi zaokružene na dvije decimale. Vidljivo je da je skup u cjelini ocijenjen visokom ocjenom 4,85, a ozračje također s visokih 4,84. Predavači su također dobili izvrsne ocjene, od 4,90 pa do 4,96. Sudionici su bili samokritični i nešto nižu ocjenu dali osobnom doprinosu, što je i razumljivo budući da ih je na skup bilo prijavljeno više od 270, pa bi bilo neizvedivo da se svaki sudionik osobno uključi u rad stručnog skupa. Upravo zbog toga sudionicima su postavljena pitanja: Što biste posebno izdvojili kao vrijednost stručnog skupa?, Predložite teme za novi skup i moguća poboljšanja i Komentari i zapažanja, te  su pozvani da u anketi iznesu svoja razmišljanja i daju komentare i zapažanja te prijedloge kako poboljšati kvalitetu stručnog usavršavanja, a među brojnim odgovorima ima vrlo zanimljivih i vrijednih prijedloga čime je onda dobrim dijelom zadovoljen i taj uvjet.

Snimka predavanja može se pogledati na poveznici OVDJE .

Evaluacija

(docx: 516,74 KB)

Preuzmi