Najave i izvješća / 12. listopada 2022.

U Zagrebu održana konferencija o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Konferencija na temu asistivne tehnologije i komunikacije (ATAAC) koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, u organizaciji Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, E-Glasa i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održana je 29. i 30. rujna 2022. u Zagrebu. Jedan od ključnih partnera konferencije je Agencija za odgoj i obrazovanje koja već godinama podržava rad ATAAC-a.

Predavanja i radionice na konferenciji  namijenjeni su bili svima koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom: logopedima, edukacijskim rehabilitatorima, radnim terapeutima, nastavnicima i svima onima koji žele doznati više o asistivnoj tehnologiji.

Sudionike konferencije na početku su pozdravili prof. dr. sc. Miroslav Rankić s Tehničkoga fakulteta sveučilišta u Rijeci i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Od skromnih početaka 2016. ATAAC je prerastao u najpoznatiju europsku konferenciju o asistivnoj tehnologiji. Prije covida, 2019. godine ATAAC je imao 2175 registriranih sudionika iz više od 50 zemalja svijeta, od kojih je 700 sudjelovalo online. Ovo je prva ATAAC konferencija nakon 2 godine stanke zbog covida te je broj registriranih posjetitelja bio oko 870 od kojih je oko 300 bilo online. Konferencija je gledana iz svih dijelova svijeta, čak i iz dalekih zemalja kao što su Brazil, Filipini i Novi Zeland.

Više od 20 predavača iz raznih dijelova svijeta je ove godine, kroz predavanja, radionice i predstavljanje praktičnih primjera prezentiralo upotrebu asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Predavači: Charlie Danger: Bolji život uz pomoć tehnologije: Kratki vodič za uključivanje u društvo; Zoe Kalligiannis: Kako osigurati trenutni uspjeh pomoću upravljanja pogledom; Idalie Fernandez: Učenje upravljanja pogledom i ekosustav podrške; Juan Bornman: Potpomognuta komunikacija u osnaživanju djece i razbijanju šutnje; Kim Lawther: Voco Chat – Smartboxov novi pragmatični rječnik s malim brojem polja; Juan Bornman: Predstavljanje ISAAC-a; Lena Kondratjeva: Približavanje potpomognute komunikacije korisnicima i njihovim komunikacijskim partnerima; Winfried Paul: IRISBOND – Spustimo barijere na iPadOS-u uz pomoć praćenja pogleda; Chris Mcdonald: Pretvorite high-tech u light-tech; Marija Crnković: Svenova avantura s potpomognutom komunikacijom; Annalu Waller: Dizajniranje „inteligentne” tehnologije potpomognute komunikacije; David Banes: Nove tehnologije koje donose promjene; Ines Delzotto i Alba Čop: Asistivna tehnologija i matematika; Hadar Zeltzer Fallah: Metodologija IN ACTION – „Put od 8 koraka” i „Trokut pristupačnosti”; Will Wade: Pasco & Dasher. Povećanje brzine i poboljšanje alata za auditivno skeniranje za osobe koje se koriste potpomognutom komunikacijom; David Hofer i Mario Marušić: IntegraMouse AIR, WheelSim VR, Kasia Łuszczak i Miroslav Vrankić: Igrifikacija u službi podučavanja ispravne artikulacije; Roberto Vitali: GECO je set alata učenika s teškoćama i inkluzivnog učitelja; Christoph Jo. Müller: DATEurope – Tko smo i što radimo.

Pored vrhunskih predavača, na ATAAC konferenciju dolaze vodeći proizvođači asistivne tehnologije iz svih dijelova svijeta tako da je publika u Hrvatskoj i ove godine mogla vidjeti “najnovije od najnovijeg” u području asistivne tehnologije.

Na konferenciji su bile predstavljene i hrvatske inovacije koje pomažu djeci s teškoćama u razvoju. Konferencija također promiče i vrijednosti volontiranja, te u organizaciji sudjeluje više od 30 studenata volontera.