Najave i izvješća / 6. srpnja 2020.

U Zadru održan državni stručni skup voditelja ŽSV-a likovno-umjetničkog područja

Državni stručni skup namijenjen voditeljima županijskih stručnih vijeća likovno-umjetničkog područja s temom Kulturno-povijesni kompleks Kneževe palače održan je 2. srpnja 2020. u Kneževoj palači Narodnog muzeja u Zadru.

Cilj oglednih aktivnosti bio je upoznavanje muzeja, povijesnih cjelina, muzejskog i galerijskog prostora, istraživanje prostorne i graditeljske baštine kao dijela našeg kulturnog identiteta. Stručno vođenje, prezentacije, posebno interpreta­cije baštinske vrijednosti bilo je neophodno polazište u likovnom izražavanju. Učitelji/nastavnici aktivno su istraživali različite vizualne i taktilne percepcije sudjelovanjem u individualnim ili grupnim aktivnostima. Nadalje, ovisno o iskazanim ciljevima učitelji/nastavnici su kroz likovnu praksu ukazali na  posebnost i osebujnost izloženih predmeta sa svrhom promicanja obrazovanja za održivi razvoj. Nakon otvaranja, seminar se nastavio ciklusom radionica oslikavanja zračnim kistom koje je osmislila kustosica, akademska slikarica Marija Ban Šarić (teorijski dio o tehnici zračnog kista uz primjere iz prakse, pripremanje dizajna na papiru, izrada šablona na plastičnoj foliji za slikanje na tekstilu, slikanje na tekstilu tehnikom zračnog kista, izrada dizajnerske skice koja se printala na papiru prema izabranom motivu, likovne dizajnerske tehnike u kombinaciji s tehnikom zračnog kista). Razgledavanje izložbe Šest salonskih priča organizirano je uz stručno vodstvo kustosa Hrvoje Perice, voditelja odjela Muzeja grada Zadra.

Stavljanjem naglaska na razumijevanje uloge umjetnosti u životu pojedinaca i cjelokupne zajednice kao i na razvijanje argumentiranog kritičkog stava u likovnoj radionici izrada straničnika (Stela Čuturić, akad. slik. graf. i Blaga Petreski, Azoo) povezali smo domenu kurikuluma, doživljaj i kritički stav s odgojno-obrazovnim ishodom u kojem se obrađuje nacionalna likovna baština. Stručni skup je završio ugodnim druženjem i prigodnim domjenkom.

Blaga Petreski, prof.,

viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost