Najave i izvješća / 23. svibnja 2023.

U Vukovaru prvi puta održano stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika iz dječjih vrtića koji rade na srpskom jeziku

Odgojno-obrazovni radnici u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu okupili su se na državnom stručnom skupu „Njeguj jezik da u beskraj traje, po njemu se naslijeđe prepoznaje“, koji je održan 11. i 12. svibnja 2023. u DV Vukovar II u Vukovaru.

Sudionicima se na početku obratio Darko Dimić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje grada Vukovara te Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine MZO-a. U radu skupa sudjelovali su i Srđan Kolar, zamjenik gradonačelnika Vukovara, predstavnik srpske nacionalne manjine, Dejan Drakulić, predsjednik Zajedničkog vijeća općina te Milica Stojanović, voditeljica Odjela za obrazovanje ZVO-a.

Skup je otvorila Natalija Koprenica, viša savjetnica za srpsku nacionalnu manjinu, koja je naglasila da je prvi put organiziran ovakav skup te izrazila nadu u produbljenje suradnje s matičnom državom na području stručnog usavršavanja odgojitelja i stručnih suradnika.

Prvi dan skupa izlaganja su imali profesori metodike razvoja govora s Učiteljskog fakulteta u Beogradu. Predavanjem „Leksička igra kao metodički pristup bogaćenju dječjeg rječnika“, dr. sc. Vladimir Vukomanović Rastegorac uveo je sudionike u temu skupa. Na njegovo predavanje o teorijama razvoja govora nadovezala se dr. sc. Višnja Mićić koja je prikazala primjere i načine praktične upotrebu jezika predavanjem „Kratke narodne umotvorine u odgojno-obrazovnom radu – sukonstrukcija značenja“.

Viša savjetnica za ravnatelje predškolskih ustanova mr. sc. Inga Seme Stojnović predavanjem „Kultura predškolske ustanove i materinski jezik“ sudionicima je naglasila i osvijestila važnost prepoznatljivosti kulture dječjih vrtića i onoga po čemu su posebni.

Skup je nastavljen prikazom primjera iz prakse iz čega su bili vidljivi posvećenost i znanje.

Svi ishodi i ciljevi skupa su ostvareni, a zadovoljstvo sudionika je potvrda uspješnosti.

Evaluacija

(docx: 308,92 KB)

Preuzmi