Najave i izvješća / 15. svibnja 2018.

U Varaždinu održano stručno usavršavanje za psihologe o temi Učinkovite intervencije

IMG_3146_mOd 8. do 10. svibnja 2018. u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje održan je u Varaždinu državni stručni skup stručnih suradnika psihologa i nastavnika psihologije Učinkovite intervencije. Skup je organizirala i vodila viša savjetnica za psihologe dr. sc. Vesna Ivasović. Okupilo se oko 230 psihologa iz dječjih vrtića te osnovnih i srednjih škola iz svih dijelova Republike Hrvatske.

Otvorenju skupa nazočili su i održali pozdravne govore ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković prof., pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđak u ime župana Radimira Čačića te gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok.

Program skupa je bio vrlo raznolik i bogat, sastojao se od predavanja i radionica namijenjenih psiholozima zaposlenim u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a održana su i dva okrugla stola. Osim psihologa, predavanja i radionice održale su pedagoginje, liječnica, socijalna pedagoginja, logopedinja i student novinarstva i političkih znanosti iz Iraka.

v2_mSvojim plenarnim predavanjem o mogućnostima primjene bihevioralno-kognitivne terapije u radu s djecom i mladima skup je otvorila mr. sc. Nade Anić.  Prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić održala je plenarno predavanje Djeca i adolescenti na društvenim mrežama – motivi, učinci i mogućnosti stručnog posredovanja. Nakon plenarnih predavanja održana su tri paralelna predavanja. Željka Čolović Rodik održala je predavanje o odnosima i otporima, a Ratko Kovačić o učinkovitim intervencijama u srednjoj školi. Dr. med. Ivana Trutin upoznala nas je sa suvremenim pristupom mokrenju u djece. Isti dan održana su i dva okrugla stola te sastanak voditelja županijskih stručnih vijeća.

U srijedu, 9. svibnja, plenarno predavanje o kockanju mladih u Republici Hrvatskoj održala je prof. dr. sc. Aleksandra Huić, a dr. sc. Ljiljana Muslić održala je plenarno predavanje o zdravstvenoj pismenosti u području metalnog zdravlja djece i mladih. Slijedio je niz predavanja namijenjenih psiholozima u školama i dječjim vrtićima te izložba slikovnice i priručnika zagrebačkih dječjih vrtića Potočnica i Petar Pan. U popodnevnim i večernjim satima održavale su se radionice vrlo raznolikih sadržaja: Krizni događaj u školi, Primjena sociometrije u školi, Matematika sportskog klađenja, Evaluacija intervencije, Pedagoška dokumentacija i evidencija – prilozi za rad stručnih suradnika psihologa, Kreativan osnovnoškolac – primjer radionice za razvoj kreativnog mišljenja, Pozitivna psihologija, Izrada preventivne strategije škole te Komunikacija u vrtiću – iz perspektive stručnog suradnika. Održano je i predavanje s radionicom na temu upravljanja ljutnjom.

U četvrtak, 9. svibnja, plenarno predavanje održala je prof. dr. sc. Gordana Keresteš na temu intervencija u području čitalačke pismenosti. Slijedila su predavanja, radionica psihodrame te ponovljene radionice koje su održane dan ranije.

v3_mUnatoč vrlo ispunjenom programu, sudionici su imali mogućnosti za razmjenu iskustava i međusobno povezivanje. Skup je vrednovan visokim ocjenama, istaknuta je aktualnost i raznolikost tema, njihova primjenjivost u praksi, dobivanje novih i korisnih ideja za rad, upoznavanje s primjerima dobre prakse. Sudionicima će biti dostavljeni materijali koji će im pomoći u radu te prezentacije s predavanja i radionica.