Najave i izvješća / 26. travnja 2017.

U Osijeku održano stručno usavršavanje o suvremenoj nastavi likovno-umjetničkog područja

lk1_mTrodnevni državni stručni skup za učitelje likovne kulture, nastavnike stručnih predmeta programa likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna te nastavnike likovne umjetnosti koji je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje, održan je od 18. do 20. travnja 2017., u Osijeku. Skup je animiran s ciljem stjecanja znanja iz likovne pedagogije te suvremenih učenja i poučavanja u likovno-umjetničkom području. Sudionici su upoznati s više oblika nastave izvan učionice, poput terenske nastave u muzejima, galerijama, fakultetima i drugim javnim prostorima grada Osijeka.

Pred 100 sudionika govorili su predavači – stručnjaci iz područja likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna, više savjetnice za likovnu kulturu i likovnu umjetnost, profesori sa  Zavoda za arhitekturu i urbanizam, Građevinskog fakulteta Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, profesorica s Umjetničke akademije u Osijeku, muzejski pedagozi i kustosi iz Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku te učitelj likovne kulture iz Centra za odgoj i obrazovanje u Rijeci.

lk2_mU uvodnom dijelu o Suvremenoj nastavi likovno-umjetničkog područja govorile su Zvjezdana Prohaska, prof. i Blaga Petreski, prof., više savjetnice za likovnu kulturu i likovnu umjetnost iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Didaktičke koncepte kritičke refleksije u nastavi likovne umjetnosti predstavila je Lana Skender, prof., s Umjetničke akademije u Osijeku, a o Industrijskoj arhitekturi u Osijeku sudionike su upoznale dr. sc. Dina Stober i Lucija Lončar, mag. ing. arh., iz Zavoda za arhitekturu i urbanizam, Građevinskog fakulteta Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ulogu učitelja i nastavnika u radu s djecom s teškoćama predstavio je Hari Vidović, prof., iz Centra za odgoj i obrazovanje u Rijeci, Retrospektivnu izložbu multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek predstavile su Valentina Radoš, prof., kustosica i Kristina Delalić Vetengl, prof., muzejski pedagog, dok je Kvalitetu usluge u muzeju/očekivanja učitelja i nastavnika/istraživanje ispitala je Jasminka Mesarić, ravnateljica Muzeja.

lk3_mRadionice za učitelje osnovnih škola održane su u dvjema osnovnim školama: OŠ Antuna Mihanovića i OŠ Frana Krste Frankopana. Praktični i stvaralački proces u radionicama izveden je s učiteljima u području ilustracije/teorijom i praksom, tradicije tehnike šaranja jaja u nastavi likovne kulture, kreativne igre u dizajnu predmeta po uzoru na poznate hrvatske slikare, improvizaciji kao bazi kreativnosti u kazalištu, osmišljavanju i izradi logotipa, izrade dokumentacije za djecu s posebnim potrebama, procesa stvaranja karaktera lutke i predavanju i radionici Analiza i paraliza. Nastavnici srednjih škola obišli su u sklopu terenske nastave industrijski kompleks OLT sa zadatkom bilježenja prostora – slikom i riječju – radovi će biti objavljeni na društvenim medijima za spomenuti događaj. Na građevinskom fakultetu nastavnici su obišli cijeli kompleks i upoznali se s projektom gradnje objekta, a predstavljen je i preddiplomski studij arhitekture i urbanizma. Tijekom boravka u Osijeku sudionici su obišli Tvrđu, muzeje i galerije u gradu.

lk4_mlk5_mli6_mRadionice su održali: Roko Idžojtić, prof., OŠ Antuna Mihanovića, Osijek, Sandra Marijanović, prof. likovne kulture, OŠ Frana Krste Frankopana, Osijek, Hari Vidović, prof., Centar za odgoj i obrazovanje, Rijeka, Ana Dragić, prof., OŠ Antuna Mihanovića, Ivan Kristijan Majić, redatelj i dramski pedagog, Zlatko Kozina, prof., Ria Trdin, doc. art. i Tomislav Marijanović, bacc. ing. el., viši teh. sur., Umjetnička akademija u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera.

Stručni skup je pripremila i vodila Zvjezdana Prohaska, prof., viša savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Agencije za odgoj i obrazovanje.