Najave i izvješća / 7. travnja 2017.

U Osijeku održano stručno usavršavanje o kompetencijama i funkcijama ravnatelja srednjih škola i učeničkih domova

Osijek1_mDvodnevni državni stručni skup za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova „Profesionalnim radom ravnatelja do kvalitetne školske/domske ustanove“ koji je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje, održan je 4. i 5.  travnja 2017. godine u Osijeku. Skup je organiziran u cilju da se ravnatelji srednjih škola i učeničkih domova upoznaju i ovladaju suvremenim obilježjima vođenja i rukovođenja školskom i domskom ustanovom. Pred 320 sudionika govorili su predavači – stručnjaci iz područja školskog menadžmenta, viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, ravnatelji srednjih škola i učeničkih domova te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na otvaranju stručnog skupa, prigodni glazbeni program izveli su učenici Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka, a ravnatelje su pozdravili Momir Karin, prof., pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja i Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

O problematici najčešćih propusta ravnatelja u primjeni propisa koji se odnose na odgojno obrazovnu djelatnost govorili su Mihaela Adamović Radolfi, dipl iur., načelnica Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor te voditelj Službe prosvjetne inspekcije Lautaro Galinović, prof.  O upravljanju i organizacijskom  učenju u funkciji profesionalnog rada ravnatelja govorio je doc. dr. sc. Goran Livazović s filozofskog fakulteta Osijek, a o vlastitosti vjeronauka kao izazovu za ravnatelje govorili su mons. dr. Đuro Hranić, biskup Đakovačko osječke nadbiskupije i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK, prof. dr. sc. Ivica Pažin.

Osijek2_mPredstojnica Agencija za odgoj i obrazovanje podružnice Osijek i viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge Ivana Biljan, prof., govorila je o suradnji ravnatelja školske/domske ustanove i stručnih suradnika, a prof. dr. sc. Dijana Vican održala je predavanje „Profesija ravnatelj“ u kojemu je iznijela povijesni prikaz uloge i mjesta ravnatelja u našem odgojno-obrazovnom sustavu te obrazložila razloge zbog kojih je važno prethodno osposobiti ravnatelje za učinkovito vođenje i upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom. Dr. sc. Damir Marinić održao je predavanje o školskom menadžmentu za 21. stoljeće, a Renata Ozorlić Dominić, univ. spec. philol., viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje upoznala je ravnatelje s postupkom priznavanja inozemnih kvalifikacija. U sklopu prezentacija ustanova kao primjera dobre prakse ravnateljica Snježana Barabaš – Seršić, prof. iz  III. Gimnazije Osijek i ravnateljica Nataša Šimić, prof. iz Učeničkog doma Hrvatskoga radiše Osijek, predstavile su svoje ustanove i svoj rad. Stručni skup je pripremio i vodio dr. sc. Oleg Đaković, viši savjetnik za ravnatelje srednjih škola i učeničkih domova Agencije za odgoj i obrazovanje.