Najave i izvješća / 30. lipnja 2014.

U Malom Lošinju održan 3. državni stručni skup za učitelje razredne nastave

Losinj1_mViši savjetnici za razrednu nastavu organizirali su od 16. do 18. lipnja 2014. godine u Malom Lošinju državni stručni skup za učitelje razredne nastave. Na stručnom usavršavanju sudjelovalo je 354 učitelja razredne nastave. Stručni skup s temom Građanski odgoj i obrazovanje obuhvatio je izazove ostvarivanja strukturnih dimenzija građanske kompetencije u kontekstu razreda, škole i lokalne zajednice.

Predavači su problematizirali teme vezane uz ljudsko-pravnu, političku, društvenu, kulturološku, gospodarsku te ekološku dimenziju poučavanja elemenata Kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja.

Dr. sc. Vedrana Spajić Vrkaš održala je uvodno izlaganje o Građanskom odgoju i obrazovanju. Aktualnostima sadržaja stručnog skupa pridonio je prof. art. Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koji je predstavio Nova hrvatska školska pisma.

losinj2_mlosinj3_m

Moć interpersonalne komunikacije u školskom i društvenom okruženju naglasio je dr. sc. Božo Skoko, dok su na vrijednosnu rastočenost u današnjem društvu upozorili  dr. sc. Draženko Tomić s temom Aksiologija i građanski odgoj i dr. sc. Boris Jokić koji pita Mogu li se i kako razvijati i poučavati vrijednosti i stavovi kod učenika?

O Odgoju i obrazovanju za ljudska prava te o Pravima djece i mladeži u odgojno-obrazovnim ustanovama progovorili su dr. sc. Igor Radeka i Dinka Migić Vlatković, mag. iur.

Mr. Dunja Špoljar, zastupnica u Hrvatskom saboru istakla je važnost odgoja i obrazovanja učenika za Aktivno i odgovorno građanstvo.

Kako od najranije dobi učiti poštivati tuđe djelo? Na koji način poučavati generacije da bi se  piratstvo i krađa shvatili kao društveno neprihvatljivo ponašanje? Pitanja su koja je dotakao Milan Majerović Stilinović, dipl. novinar iz Službe zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja s temom Zaštita stvaralačkog rada autorskim pravom.

Marko Pandža, dipl. ing. predstavio je ekološku dimenziju građanskog odgoja i obrazovanja s temom Odgovornim ponašanjem do održivog razvoja, a empirijske podatke o Rodnoj (ne)jednakosti u obrazovanju u Hrvatskoj iznijela je dr. sc. Valerija Barada.

losinj5._mRavnateljica Osnovne škole Matije Gupca u Zagrebu mr. Ljiljana Klinger pokazala je kako se Građanski odgoj i obrazovanje uspješno implementirao tijekom njegove eksperimentalne provedbe u 2012./2013. i 2013./2014. školskoj godini u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, prof. zaključio je da program Građanskog odgoja i obrazovanja u razrednoj nastavi neće biti teško realizirati međupredmetno s učiteljima koji s entuzijazmom i do sad ostvaruju pozitivne ishode na tom području sa svojim učenicima.