Najave i izvješća / 24. travnja 2023.

Svjetski i Europski tjedna novca obilježen stručnim usavršavanjem o financijskoj pismenosti

Stručni skup Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca na kojem su predstavnici 15 institucija tijekom dva sata predstavili svoje aktivnosti i upoznali prisutne odgojno-obrazovne djelatnike o načinima na koje se mogu uključiti kako bi učenicima pružili potrebne informacije i sadržaje vezene uz financijsku pismenost, održan je u petak, 24. ožujka 2023. godine putem online platforme Zoom.

Svjetski tjedan novca (Global Money Week) vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja djece i mladih od najranije životne dobi u cilju donošenja informiranih financijskih odluka te u konačnici postizanja financijske dobrobiti i otpornosti.

Europski tjedan novca (Europena Money Week) je godišnja inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja s aktivnostima kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo.

Ovogodišnja tema nosi naziv Planirajte svoj novac, zasadite svoju budućnost a cilj obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca je financijskim obrazovanjem unaprijediti razinu financijske pismenosti i prije svega omogućiti djeci, mladima ali i svim građanima stjecanje financijskih kompetencija koje su nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu. Prema podatcima sekretarijata OECD-a preko 110 zemalja obilježilo je ovogodišnji Globalni tjedan novca, uključujući milijune djece i mladih, kao i njihove roditelje i učitelje.

Međusektorskom suradnjom Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske narodne banke, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Hrvatske udruge banaka, Hrvatskog ureda za osiguranje, Hrvatske udruge poslodavaca, Zagrebačke burze, Hrvatske gospodarske komore, Udruge za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava, Hrvatske udruge kreditnih unija i Štedopisa u tjednu od 20. do 26. ožujka 2023.godine nizom aktivnosti obilježio se Svjetski i Europski tjedan novca.

Pri završetku obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, školama će biti poslan upitnik kojim će se prikupljati podatci o aktivnostima škola u području financijske pismenosti s ciljem dostave ukupnog opisa aktivnosti u Republici Hrvatskoj Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Izvješće sastavila: dr.sc. Verica Jovanovski, viša savjetnica za fiziku i učeničko poduzetništvo