Najave i izvješća / 2. listopada 2023.

Suvremeni pristup nastavi islamskog vjeronauka

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj 2. rujna 2023. održan je stručni skup za učitelje i nastavnike islamskog vjeronauka u Republici Hrvatskoj. Skup je održan u Islamskoj gimnaziji dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu na temu Suvremeni pristup nastavi islamskog vjeronauka. Kroz ponuđena predavanja učitelji i nastavnici su razvijali osobne i stručne kompetencije za kvalitetan i uspješan rad i izvođenje nastave islamskog vjeronauka.

Prvo predavanje održao je prof. dr. sc. Velimir Srića na temu Izazovi obrazovanja u doba promjena. Prof. Srića se u svom osvrnuo na izazove u obrazovanju navodeći disruptivne promjene i opadanje povjerenja u vlast, medije, znanost i vjerske zajednice. Navedene su i aktualne digitalne, humane i motivacijske disruptivne promjene koje utječu na odgoj i razvoj djece i mladih. Potrebno je razvijati kulturu iskrenosti i transparentnosti, kulturu proaktivnosti i inicijative, kulturu optimizma, kulturu poticanja, kulturu samopouzdanja i kulturu zajedničke pobjede naglasio je prof. V. Srića.

Elvedin ef. Posavljak, prof., prezentirao je primjere dobre prakse pripremanja i izvođenja nastave islamskog vjeronauka povezujući nastavne sadržaje i konkretna iskustva učenika. U realizaciji ishoda kurikuluma islamskog aktivno sudjeluju svi učenici kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti.

Dr. sc. Ahmed Čolić održao je predavanje na temu Vjeroučitelj kao primjer postojanosti u vrijeme intenzivnih promjena. U izlaganju je stavio naglasak na potrebu postojanosti koja daje sigurnost i postojanost u vremenu stalnih promjena. Postojanost se odražava kroz nešto što je sveto i univerzalno, a što nam posreduju Božji poslanici i vjeroučitelji kao nasljednici Božjih vjerovjesnika. Za uspješan odgojni proces potrebne su četiri vrste znanja: znanje o onome koga odgajamo, znanje o onome čemu odgajamo, znanje o tome zašto odgajamo i znanje o onome kako odgajamo.

Na kraju stručnog skupa završne riječi uputio je muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović istaknuvši da su se na ovaj stručni skup odazvali svi vjeroučitelji islamskog vjeronauka u Republici Hrvatskoj te im je zahvalio na predanom radu i doprinosu u ostvarivanju brojnih projekata Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Evaluacijski upitnik ispunilo je 29 sudionika koji su stručni skup ocijenili ocjenom izvrstan. Evaluacijski upitnik se prilaže ovome izvješću.

Voditelji skupa bili su Emina Mešić, prof. i Tomislav Tomasić, prof.

Evaluacija

(docx: 51,17 KB)

Preuzmi