Najave i izvješća / 16. travnja 2018.

U Osijeku održano stručno usavršavanje o suvremenoj nastavi likovne kulture

Osijek_lk_mAgencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s OŠ Višnjevac, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Muzejom Slavonije i Turističkom zajednicom grada Osijeka, organizirala je od 3. do 5. travnja 2018. godine, u Osijeku, trodnevni stručni skup za učitelje likovne kulture na državnoj razini s temom Suvremena nastava likovne kulture. Na skupu je sudjelovalo oko 100 sudionika.

Na otvorenju državnoga skupa nastupili su učenici OŠ Višnjevac s prigodnim glazbeno-scenskim programom pod vodstvom učiteljice glazbene i likovne kulture, Alme Mance i Silvije Vukašinović. Prisutnima se prigodnim riječima dobrodošlice obratio ravnatelj škole Dane Končar te svima zaželio ugodan i produktivan rad tijekom trodnevnog boravka.

Viša savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje Zvjezdana Prohaska, prof. u svom izlaganju O suvremenoj nastavi likovne kulture naglasila je važnost ovakve vrste skupa koji učitelje likovne kulture iz cijele zemlje kontinuirano okuplja. Učitelji imaju priliku unaprijediti svoje načine poučavanja, osuvremeniti svoj rad u nastavi, pokazati vlastita postignuća u radu s učenicima i razmijeniti iskustva. Nastava likovne kulture treba ići u korak s potrebama učenika i društva. Istaknula je kako jedino suvremena nastava likovne kulture može pridonijeti razvoju kreativnosti, divergentnog i kritičkog mišljenja kod djece. Uz tradicionalne medije u likovno izražavanje je važno uključiti suvremenu tehnologiju, kako bi učenicima što više približili i osvjestili potrebu za likovnom i vizualnom kulturom te ulogom koju ona ima u životu svakog pojedinca.

Osijek_Lk2_mPriču o Osijeku i portretima poznatih osječkih umjetnika predavanjem je obogatio kustos Ivan Roth, iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek koje je prethodilo izložbi Likovna baština obitelji Prandau i Norman, idućeg dana.

Prvi ciklus edukacije završio je radionicama-primjerima iz svoje prakse, koje su vodili: Dražen Budimir, Anđelka Đunđa, Ruža Barbarić Librić i Roko Idžojtić.

Osijek_lk_3_mPosjetom Muzeju likovnih umjetnosti sudionici su uz stručno vodstvo razgledali izložbu Likovna baština obitelji Prandau i Normann te imali priliku iz prve ruke čuti detalje o izvrsnoj suradnji Muzeja i učitelja likovne kulture s područja Osijeka. Izložba likovnih radova učenika Portreti iz obitelji Prandau i Normann je produkt takve suradnje. U cijelu priču prisutne su uveli Ravnateljica MLU Jasminka Mesarić i kustos Ivan Roth. Učitelji su posjetili Muzej Slavonije i izložbu Ostavština obitelji Prandau i Normann. O Tvrđi u Osijeku, izložbi Valpovački vlastelini te pedagoškom pristupu u didaktičkim radionicama prisutnima je govorio ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling i viši muzejski pedagog Jesenka Ricl koja se primjerima dobre prakse osvrnula na aktualni postav i aktualiziranje sadržaja za djecu i mlade. Ukazano je na radionice i projekte koje Muzej Slavonije provodi s ciljem da što više djece i mladih dođe u muzej na izložbe kako bi na taj način razvili cjeloživotnu naviku aktivnog dionika u kulturi. Uz stručne vodiče Tenu Magdić i Mislava Pavoševića iz Turističke zajednice Grada Osijeka, sudionici skupa čuli su Priču o Osijeku, povijest osječke katedrale, o Sulejmanovom mostu, Tvrđi i Starom mlinu. Kompom (splavi) prešli su na lijevu obalu Drave i uživali u zalasku sunca s pogledom na grad Osijek.

Osijek_lk1_mTreći dio stručnog skupa započeo je izlaganjem profesorice Lane Skender s Umjetničke akademije u Osijeku, koja je s temom U susret novom kurikulumu – Postmoderne promjene u umjetničkom obrazovanju – Od likovne do vizualne kulture. Profesorica Skender prisutnima je dala naslutiti kako je neizbježno vizualnu kulturu uklopiti u sadržaje sadašnje likovne kulture, jer ih je u postmodernoj gotovo nemoguće i razdvojiti, tako da su učitelji osim teorijskog dijela imali mogućnost uvida u projekte koje profesorica radi sa svojim studentima.

Trodnevni stručni skup završio je u radnoj atmosferi. Sudionici skupa sudjelovali su u radionicama koje su primjerima dobre prakse obogatili izvrsni učitelji Mateo Bajić, Silvija Vukašinović, Tanja Parlov i Sandra Marjanović. Tijekom trodnevnog boravka o organizaciji u školi brinula se učiteljica likovne kulture Silvija Vukašinović.