Najave i izvješća / 21. rujna 2011.

Stručni skupovi Sigurnost i zaštita djece na internetu

informatika_mPotkraj lipnja 2011. godine, za učitelje i nastavnike informatike i računalstva, održani su međužupanijski stručni skupovi s temom Sigurnost i zaštita djece na internetu. (prilog)

Skupovi su održani 27. lipnja 2011. godine u Lužanima za Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju, 28. lipnja 2011. u Josipovcu za Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju te 30. lipnja 2011. godine u Vukovaru za Vukovarsko-srijemsku županiju. Na skupovima je nazočilo više od 200 učitelja i nastavnika. Skup je započeo motivacijskim videom (prilog) , kojim su sudionici uvedeni u temu skupa.  

S osnovama Informacijske pismenosti i vrednovanjem informacija (prilog)  – prisutne je upoznala savjetnica za stručne suradnike knjižničare Tamara Zadravec, prof. Kroz svoje izlaganje te kroz rad u skupinama, prisutne je uputila u samu srž problema i vrlo uspješno ih pozvala na suradnju sa školskim knjižničarom.

Mediji kao odgojno sredstvo i sredstvo zlostavljanja (prilog) – bila je tema s kojom je prisutne upoznala Ivana Biljan, prof., viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge. U svome izlaganju iznijela je mnogo podataka vezanih uz temu popraćenih iskustvom i posebno skrenula pozornost na dvostruku ulogu medija u našim životima, ali i životima naše djece.

S temom Djeca i mladi u riziku društvene mreže (prilog)prisutne je upoznao gospodin Darko Ćorković, MUP, Policijska uprava Osječko-baranjska. Prisutni su upoznati s preventivnim programima i aktivnostima koje provodi policija te s osobama u njihovim županijama koje se bave ovim područjem. U svome je predavanju gospodin Ćorković iznio mnoštvo podataka, ciljano po županijama te je prisutne upozorio na određene zakone i zakonske odredbe kojih se djelatnici u školama trebaju pridržavati i kome se, u slučaju potrebe, mogu obratiti.

Poslije ovih izlaganja na red je došlo izvanredno predavanje gospodina Tomislava Ramljaka, predsjednika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka. U svome predavanju Mogućnost zaštite djece od neprimjerenih sadržaja na internetu (prilog), koje nudi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka gospodin Tomislav Ramljak upoznao je prisutne s aktivnostima Centra te ponudio neka rješenja koja mogu pomoći učiteljima, ali i roditeljima da bi se smanjile opasnosti kojima su djeca izložena na internetu.

Primjeri iz prakse

Na skupovima su prikazani uspješni primjeri iz prakse, koji su imali za cilj potaknuti prisutne da u svojim školama osmisle preventivne programe i pridruže se obilježavanju sljedećeg Dana sigurnijeg interneta, koji se obilježava 7. veljače 2012.

Više o skupu možete pročitati u  32. broju digitalnog časopisa Pogled kroz prozor objavljenome u kolovozu 2011. (prilog)

 

Viša savjetnica za informatiku i računalstvo

Viktorija Hržica, prof.