Najave i izvješća / 14. ožujka 2017.

Stručni skup za ravnatelje osnovnih škola u Opatiji

img_1_mOd 7. do 10. ožujka 2017. godine u Opatiji je održan Državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske. Ravnatelji osnovnih škola bili su podijeljeni u dvije skupine.

img_2_mU 1. skupini bili su ravnatelji osnovnih škola Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Zadarske, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinske, Istarske, Dubrovačko-neretvanske i Međimurske županije koji su nazočili stručnom skupu 7. i 8. ožujka 2016. godine. 2. skupinu činili su ravnatelje osnovnih škola Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Virovitičko-podravske i Grada Zagreba koji su nazočili skupu 9. i 10. ožujka 2017. godine. Skupu je nazočio veliki broj ravnatelja osnovnih škola; ukupno 690 ravnatelja u obje skupine (330 ravnatelja u 1. skupini te 360 ravnatelj u 2. skupini).

img_3_mNa otvaranju stručnog skupa za 1. skupinu ravnatelja, 7. ožujka 2016. godine, prigodni program su izveli učenici Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije, a ravnatelje su pozdravili Momir Karin, prof., pomoćnik ministra te Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Agencije.

img_4_mProf. dr. sc. Dijana Vican održala je predavanje „Ravnatelj – profesija i kvalifikacija“, iznijela povijesni prikaz uloge i mjesta ravnatelja u našem odgojno-obrazovnom sustavu te obrazložila razloge zbog kojih je važno osposobiti ravnatelje za učinkovito vođenje i upravljanje odgojno-obrazovnom ustanovom.

Tijekom stručnog skupa Zdenka Čukelj, prof., načelnica Sektora za predškolski odgoj i obrazovanje, upoznala je ravnatelje sa stanjem u sustavu osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, a o problematici nasilja u školama ravnateljima su govorili Mihaela Adamović Radolfi, načelnica Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor te voditelj Službe prosvjetne inspekcije Lautaro Galinović. Prof. dr. sc. Zoran Sušanj govorio je o organizacijskoj kulturi i upravljanju ljudskim resursima.

img_5_mDrugog dana skupa Olivera Marinković, dipl. iur., savjetnica u Hrvatskoj zajednici osnovnih škola, upoznala je ravnatelje s promjenama u propisima koji se primjenjuju u osnovnim školama.

Ravnatelj osnovne škole Hreljin Zoran Pavletić, prof., održao je predavnje na temu kako motivirati učitelje dok je o postupku priznavanja inozemnih kvalifikacija ravnateljima govorila viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje Renata Ozorlić Dominić.

Uz prigodni program učenika Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije otvoren je stručni skup i za 2. skupinu ravnatelja osnovnih škola 9. ožujka 2017. godine. Nazočne ravnatelje pozdravila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, prof.

Ravantelji druge skupine imali su prigodu slušati iste teme i predavače koji su izlagali tijekom rada u 1. skupini.

Drugog dana skupa ravnateljima se prigodnim riječima i izlaganjem predstavio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić. Dolazak ministra i njegovih suradnika ravnatelji su srdačno pozdravili pljeskom. Ministar je iznio okvir zajedničke suradnje svih dionika u sustavu te istaknuo mjere i aktivnosti iz Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koje će se provoditi u sljedećem razdoblju. Ministar je pozvao nazočne da se aktivno uključe u provedbu cjelovite reforme obrazovanja da bi unaprijedili sustav odgoja i obrazovanja i našim učenicima omogućili stjecanje znanja i vještina neophodnih u 21. stoljeću.Na kraju je predstavnik ravnatelja predsjednik HUROŠ-a postavio niz aktualnih pitanja na koje je ministar odgovorio.

Stručni skup su pripremili i vodili Vlade Matas i Mario Rogač, viši savjetnici za ravnatelje OŠ.