Najave i izvješća / 30. ožujka 2016.

Stručni skup za ravnatelje osnovnih škola u Šibeniku

Od 15. do 18. ožujka 2016. godine u Šibeniku održan je Državni stručni skup za ravnatelje osnovnih škola Republike Hrvatske. Skupu je nazočio rekordan broj ravnatelja osnovnih škola, ukupno 740 ravnatelja. Na otvaranju stručnog skupa, 15. i 17. ožujka 2016. godine, ravnatelje su pozdravili mr. sc. Hrvoje Šležak, zamjenik ministra, Momir Karin, prof., pomoćnik ministra, Jadranka Žarković-Pečenković, prof., ravnateljica Agencije te predstavnici lokalne uprave i samouprave; Zoran Smolić, prof., zamjenik župana, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika, dr. sc. Ivica Poljičak te Nikica Penđer, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika.

Ravnatelji osnovnih škola bili su podijeljeni u dvije skupine. U 1. skupini bili su ravnatelji osnovnih škola Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Virovitičko-podravske i Grada Zagreba koji su nazočili skupu 15. i 16. ožujka 2016. godine. 2. skupinu činili su ravnatelje osnovnih škola Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Zadarske, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Vukovarsko-srijemske, Splitsko-dalmatinske, Istarske, Dubrovačko-neretvanske i Međimurske županije koji su nazočili stručnom skupu 17. i 18. ožujka 2016. godine.

Tijekom stručnog skupa Zdenka Čukelj, prof., načelnica Sektora za predškolski odgoj i obrazovanje upoznala je ravnatelje s aktualnostima u sustavu osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, a Fadila Bahović, dipl. oec, voditeljica Službe za rashode za zaposlene u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja, govorila je o materijalnim pravima i plaćama ravnatelja školskih ustanova. Olivera Marinković, dipl. iur., savjetnica u Hrvatskoj zajednici osnovnih škola, upoznala je ravantelje s promjenama u propisima koji se primjenjuju u osnvnim školama.

Posebno su bile zanimljive stručne teme koje su predstavili prof. dr. sc. Vladimir Jurić – Elektronsko doba i školski odgoj te Školska fobija o kojoj je govorila dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić.

Dr. sc. Boris Jokić, voditelj ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu, upoznao je ravantelje s koracima koji sljede u stručnoj raspravi te pozvao nazočne da se u istu uključe i motiviraju učitelje i stručne suradnike u svojim ustanovama da to isto naprave.

Kako unaprijediti kvalitetu rada osnovnih škola kroz program Erasmus+ prikazali su mr. sc. Antonija Gladović, ravnateljica Agencija za mobilnost i programe EU i Jelena Goričanec, prof., stručna savjetnica u Agenciji za mobilnost i programe EU. Svoja iskustva stečena kroz provođenje projekata u okviru programa Erasmus+ iznijeli su: ravnateljica OŠ Ludina, Sonja Pribolščan-Pongračić, dipl. uč. i  Marita Guć, prof, ravnateljica OŠ Manuš.

Primjere iz života i rada svojih ustanova prikazali su: Esad Mujaković, dipl. ing., ravnatelj OŠ Vladimir Nazor iz Vrsara, Lidija Miletić, prof, ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara i Igor Rukljač, mag. prim. educ., ravnatelj OŠ Kajzerica iz Zagreba.

Kako aktivirati i koristiti alate iz Office 365 prikazala je voditeljica razvoja poslovanja za obrazovanje u Microsoftu, Željka Knezović, prof.

Stručni skup su pripremili i vodili Vlade Matas i Mario Rogač, viši savjetnici za ravnatelje OŠ.