Najave i izvješća / 2. listopada 2010.

Stručni skup vjeroučitelja Varaždinske biskupije

U Varaždinu je 2. listopada 2010. održan stručni skup vjeroučitelja Varaždinske biskupije na kojem je sudjelovalo160 vjeroučitelja iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničkog dijela Koprivničko-križevačke županije. To je prvi susret vjeroučitelja na biskupijskoj razini u ovoj školskoj godini, a organiziran je u suradnji Katehetskog ureda Varaždinske biskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Stručni je skup započeo zajedničkom molitvom u ozračju blagdana Anđela čuvara, nakon čega su okupljene pozdravili mr. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije i Gordana Barudžija, viša savjetnica u AZOO-a.

Uslijedilo je predavanje „Temeljne vrijednosti prema NOK-u u kontekstu temeljnih kršćanskih vrijednosti“ koje je održala dr. sc. Veronika Reljac, profesorica Teologije u Rijeci.

O praćenju izvođenja nastave kao poticaju profesionalnog razvoja nastavnika govorila je Loranda Miletić, viša savjetnica iz AZOO, koja je temu obradila iz svojeg višegodišnjeg iskustva prije svega kao nastavnice, mentorice i savjetnice te više savjetnice, odnosno osobe koja je i sama zadužena za praćenje nastave. Njezino je izlaganje zbog svoje aktualnosti i svakodnevnosti izazvalo poseban interes među okupljenim vjeroučiteljima.

Nacionalna časnica za vezu Renata Ozorlić Dominić predstavila je Program Pestalozzi Vijeća Europe unutar kojeg se organiziraju seminari, radionice i moduli za učitelje i druge obrazovne suradnike. Prikazala je sadržaje koji se nude te mogućnosti i načine prijave u ovaj projekt i pozvala okupljene da i sami pronađu svoja interesna područja i sami se prijave.

Okrugli stol je moderirala viša savjetnica Gordana Barudžija, a uvodne riječi dali predstavnici vjeroučitelja: Kristina Čačić, vjeroučiteljica u OŠ Petrijanec, Robert Ščuka, vjeroučitelj u OŠ Ferdinandovac, i predavačica dr. sc. Veronika Reljac te mr. Damjan Koren. Nakon uvoda i drugi su se vjeroučitelji uključivali svojim pitanjima i komentarima.

Predstojnik mr. Damjan Koren predstavio je neke važnije točke i novosti u Godišnjem planu Katehetskog ureda za ovu školski godinu. Događanja povezana s Vjeronaučnom olimpijadom predstavio je član državnog povjerenstva i voditelj Međužupanijskog stručnog vijeća za srednje škole vjeroučitelj Zvonimir Lončar.

Na kraju je stručni suradnik u Katehetskom uredu vjeroučitelj Silvio Benč predstavio Radne listove za pripremu vjeroučitelja 8. Također je kratko predstavio i CD s pripremama koje su vjeroučitelji izradili na Županijskim stručnim vijećima tijekom listopada 2009., a koje se bave temom ludbreškog čuda čija se 600. obljetnicu slavi ove godine. CD s ukupno 22 pripreme dobili su svi osnovnoškolski vjeroučitelji.

Dokumenti