Najave i izvješća / 7. ožujka 2017.

Stručni skup Razvoj partnerskih odnosa odgojitelja pripravnika i odgojitelja mentora

buzet2_mStručni skup Razvoj partnerskih odnosa odgojitelja pripravnika i odgojitelja mentora održan je 24. veljače 2017. Godine u Dječjem vrtiću Grdelin u Buzetu. Međužupanijskom skupu prisustvovali su odgojitelji mentori i njihovi pripravnici iz dječjih vrtića  Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Predavači, psihologinja Lahorka Jurčić, prof. i pedagoginja Sanja Margeta, prof., stručni su suradnici iz Dječjeg vrtića Rijeka u Rijeci,  s dugogodišnjim iskustvom rada na unaprjeđivanju procesa stažiranja i mentoriranja u predškolskim ustanovama.

Sudionici stručnoga skupa istraživali su proces mentoriranja koji se zasniva na odnosu i na sadržaju. Brojnim vježbama i radom u malim grupama odgojitelji mentori i odgojitelji pripravnici, utvrdili su prednosti i koristi stažiranja za mentore, pripravnike i ustanovu te specifične osobine i kompetencije kvalitetnih odgojitelja mentora i proaktivnih odgojitelja pripravnika.

buzet3_mNadalje, nizom praktičnih vježbi utvrdili su da se njegovanjem odnosa pripravnik – mentor, razvija produktivan i partnerski odnos ravnopravnih profesionalaca u odgojno-obrazovnom procesu. Razmatranjem osnovnih karakteristika integriranog kurikuluma, sudionici su skupa sudjelovali u razvoju vlastitih vještina refleksivnog dijaloga.

Cjelovitošću u pristupu i obradi teme sudionici su skupa stekli kvalitetan uvid u ovo značajno područje profesionalnoga razvoja odgojitelja te važnost kvalitetnoga pristupanja procesu uvođenja pripravnika u samostalan odgojno-obrazovni rad.

Jasna Šverko, mag. rehab. educ.
viša savjetnica za predškolski odgoj