Najave i izvješća / 13. veljače 2012.

Stručni skup o izvannastavnim aktivnostima učenika na zimovanju

ski1_mU organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i u suradnji s Hrvatskim zborom učitelja i trenera sportova na snijegu održan je od 5. do 7. veljače 2012. godine trodnevni državni stručni skup u Ski-centru Sljeme pod nazivom Izvannastavne aktivnosti učenika na zimovanju, u mjestu i izvan mjesta stanovanja.

Zbog specifičnosti tema skup je primarno bio namijenjen učiteljima i nastavnicima tjelesne i zdravstvene kulture, koji u svojim školama vode učenike na zimovanje i vode školu skijanja kao izvannastavnu ili izvanškolsku aktivnost.

Na Sljemenu ih se okupilo više od 70 s ciljem stručnog usavršavanja u sportovima na snijegu i metodičkim postupcima u obučavanju.  Predavanja su održali profesori s Kineziološkog fakulteta, doktorica specijalistica pedijatrije, profesori kineziologije, viši savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje, a pedagoške radionice na terenu vodili su članovi demo-tima HZUTS-a u osam skupina.

ski2_mSkup je započeo u nedjelju 5. veljače 2012. godine uvodnim izlaganjem voditelja seminara i predsjednika Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu. Sudionici seminara su zatim upoznati s rasporedom rada, grupama i ski- demonstratorima te su od 13 sati do 16 sati održani prvi satovi terenske nastave na snježnim terenima Ski-centra Sljeme. Unatoč izuzetno lošim vremenskim uvjetima, obilan snijeg koji je stalno padao te jak vjetar i hladnoća, svi predviđeni sadržaji su uspješno ostvareni u terenskoj nastavi i teorijskim izlaganjima u planiranom vremenu. 

Nakon obrade evaluacijskih listova, može se zaključiti da su svi sudionici seminara potpuno zadovoljni  radom i kvalitetom održanog skupa, organizacijom i teorijsko-praktičnim izlaganjima. Prijedlozi koje su naveli za poboljšanje sljedećih edukacija dobro će doći voditeljima seminara za ubuduće.