Najave i izvješća / 31. ožujka 2016.

Stručni skup o Domovinskom ratu

domovinski1_mAgencija za odgoj i obrazovanje organizirala je od 21. do 23. ožujka 2016. godine u Makarskoj  IX. državni stručni skup na temu Domovinski rat. Ove godine glavna tema je bila Hrvati BiH i HVO u Domovinskom ratu. Državni stručni skup je počeo svečanim otvaranjem na kome su sudionike pozdravili: ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, dajući punu podršku ovom projektu i naglašavajući značaj teme za nastavu povijesti, gospođa Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske, u ime grada domaćina, gospodin Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u ime Hrvata BiH, kontraadmiral Ante Urlić u ime Hrvatskoga generalskog zbora, pomoćnik ministra znanosti obrazovanja i sporta Momir Karin, prof., u ime ministra Predraga Šustara i savjetnik predsjednice RH-a Kolinde Grabar Kitarović gospodin Ante Deur. Na stručnom skupu sudjelovalo je oko 170 sudionika.

domovinski2_mTemu seminara otvorio je dr. sc. Jakša Raguž izvrsnim predavanjem o političkim odnosima RH-a i BiH i ulozi RH-a u obrani BiH od velikosrpske agresije. Jednako tako kvalitetni su bili i dr. sc. Ivo Lučić koji je govorio o uzrocima hrvatsko-muslimanskog sukoba i dr. sc. Ante Nazor koji je govorio o Dokumentima HVO-a. O vojnim operacijama govorili su zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale: general Željko Šiljeg, general Nedjeljko Obradović, general Vlado Jurić, general Stanko Sopta i brigadir Ilija Vincetić. O Haškom sudu govorila je novinarka Višnja Starešina koja redovno prati njegov rad.

U popodnevnim satima prvog dana seminara, nakon milenijske fotografije Šime Strikomana, Irena Ćapeta, profesorica povijesti iz OŠ o. Petra Perice iz Makarske sa svojim kolegicama organizirala je terensku nastavu povijest Makarske. Drugi dan organizirana je i terenska nastava Povijest Mostara i posjet Međugorju.

Treći dan smo imali vrlo kvalitetne primjere dobre prakse na temu Žene u Domovinskom ratu, predstavljene su žene Dubrovnika za vrijeme agresije. Seminar je organizirao i vodio viši savjetnik Franjo Čičak, prof.