Najave i izvješća / 2. srpnja 2012.

Stručni skup Novije historiografske spoznaje iz hrvatske i europske moderne i suvremene povijesti

U organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Agencije za odgoj i obrazovanje 21. lipnja 2012., u velikoj dvorani sjevernog tornja Sveučilišne knjižnice, svečano je otvoren jednodnevni međužupanijski stručni skup pod nazivom Novije historiografske spoznaje iz hrvatske i europske moderne i suvremene povijesti.

Prigodnim riječima uvaženi skup u kojem je sudjelovalo 180 nastavnika i učitelja povijesti, pozdravili su prof. dr. sc. Josip Vrandečić, pročelnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i mr. Petar Krolo, ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Loranda Miletić, viša savjetnica za nastavu povijesti u Agenciji za odgoj i obrazovanje, izrazila je nadu da će stručni skup dovesti do pomaka u zbližavanju povijesne znanosti i nastave povijesti, s obzirom da vrste povijesti koje se poučavaju u školi imaju ključnu ulogu kod mladih ljudi.

U tom smislu u svom pozdravnom govoru Vinko Filipović, ravnatelj AZOO-a, istaknuo je da se o nijednom predmetu ne može govoriti kao o povijesti, jer se iste teme znaju interpretirati na različite načine.

Dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Marko Trogrlić, naglasio je kako su ovakvi skupovi potrebni i značajni, posebno kada je u pitanju odgovornost prema prenošenju znanja mlađim generacijama.

Prof. dr. sc. Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu, kazao je da svojim aktivnostima Filozofski fakultet upotpunjuje ono što je do osnutka ove sastavnice nedostajalo gradu Splitu i samome Sveučilištu. Ova institucija se vrlo brzo osposobila za kvalitetno izvršenje znanstvene i edukativne zadaće, ali igra i širu društvenu ulogu, u čemu se posebno istaknuo Odsjek za povijest. Naglasio je da je riječ o Odsjeku od posebnog značaja, s obzirom da je povijest više od znanosti – ona je sukus iskustava.
Neka od izlaganja o kojima se raspravljalo na stručnom skupu učitelja i nastavnika povijesti su – „Tri ključna razloga za uspjeh Mlečana u ratovima protiv Turaka?“, „Kakva je bila, a kakva nije austrijska uprava u Dalmaciji?“, „Koje su najnovije historiografske spoznaje o raspadu Jugoslavije i Domovinskom ratu?“.