Najave i izvješća / 14. ožujka 2018.

Stručni skup Mnoga lica hrvatskoga

dani_hrvatskoga_jezika_2018_29_mAgencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s OŠ Smiljevac iz Zadra i Društvom profesora hrvatskoga jezika, organizirala je u Zadru 15. ožujka 2018. stručni skup Mnoga lica hrvatskoga. Skup su organizirali Marina Marijačić, prof., nastavnica Hrvatskoga jezika i Bernardo Kotlar, prof., ravnatelj OŠ Smiljevac i dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik.

Nakon svečanosti otvaranja prvi je održao nadahnuto predavanje „Pet stoljeća na-našo“ pjesnik i kulturni djelatnik iz Molisea, gosp. Antonio Sammartino. Sammartinovo je predavanje popraćeno nastupom folklorne skupine Kroa Tarantata iz Mundimitra u Moliseu. Nakon prikaza jezičnih osobitosti, povijesnoga pregleda migracija i aktualnoga života, predavanje „Moliškohrvatski govori kao dio hrvatskoga jezika“ održala je prof. dr. sc. Sanja Vulić, profesorica na Hrvatskim studijima. Profesorica Vulić govorila je o narječnoj i dijalektnoj pripadnosti triju moliškohrvatskoh govora i značajkama tih govora (primjerice, gubitku srednjega roda i i-sklonidbe, izraženoj uporabi imperfekta i staromu hrvatskomu leksiku).

 

dani_hrvatskoga_jezika_2018_14_mPredavanje „Lica hrvatske književnosti u virtualnoj civilizaciji“ održala je doc. dr. sc. Sanja Knežević sa Sveučilišta u Zadru. Naglasak je stavljen na značajke prve i druge postmoderne, a za drugu je profesorica Knežević obrazložila: brisanje odnosa prema zbilji, informatičko-virtualnu civilizaciju, pomanjkanje etičnosti i suosjećanja te iznosi tezu kako popularna književnost poražava samu sebe i postaje kič.

Drugi dan, 16. ožujka 2018., organizirana je fakultativna terenska nastava Via Magnum – tragovima hrvatskoga srednjovjekovlja. Nastavnici su, uz stručno vodstvo, posjetili ravnokotarske kulturno-povijesne spomenike (Kaštel Benković, liburnsko-rimski grad Aseriju, Park prirode Vransko jezero i Maškovića han, najzapadniji spomenik turske arhitekture u Europi).