Najave i izvješća / 3. srpnja 2014.

Stručni skup Izazovi učiteljskom pozivu za učitelje razredne nastave Splitsko-dalmatinske županije

ines1_mU gradskom kinu u Imotskom 27. lipnja 2014. održan je županijski stručni skup za oko 400 učitelja razredne nastave pod nazivom Izazovi učiteljskom pozivu u organizaciji mr. sc. Ines Blažević, više savjetnice za razrednu nastavu Agencije za odgoj i obrazovanje.

Poticajnim pozdravnim riječima, na početku skupa sudionicima se obratio ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, prof., koji je izrazio zadovoljstvo brojnošću i interesom učitelja koji se odazivaju svim oblicima stručnog usavršavanja koje za njih organizira Agencija za odgoj i obrazovanje. Pozvao ih je na daljnju suradnju kako bi i dalje se nastavili uspješno stručno usavršavati te na taj način bili spremniji odgovoriti svim izazovima koji stoje pred učiteljima.

Prof. dr. sc. Dijana Vican je održala prvo stručno predavanje na temu Od društvenih vrijednosti do osobnog identiteta kojim je objasnila promjene društvenih i obrazovnih vrijednosti i njihov utjecaj na odgoj i obrazovanje kao djelatnost i proces, usmjerila pozornost na važnost stručne terminologije i čimbenike koji odgoj i obrazovanje čine složenim te prikazala odlike osobnosti u društvima suvremenih vrijednosti, s posebnim osvrtom na odlike poduzetne osobe.

ines2_mU nastavku stručnog skupa mr. sc. Vlade Dragun je, na vrlo pristupačan i prepoznatljiv način, učiteljima progovorio o temi Stresa kod učitelja kojim je izazvao promišljanja te prepoznavanja sudionika u navedenim činjenicama koje se odnose na stres, kao i na sagorijevanje na poslu. Poseban doprinos ovoj temi je bilo prezentiranje rezultata istraživanja, uz odgovarajuću statističku analizu, o sagorijevanju na poslu čiji su ispitanici bili upravo nazočni učitelji koji pri prijavi na stručni skup popunjavali upitnik koji se odnosio na navedenu temu. Rezultati istraživanja su bili poticajni za daljnji rad učitelja kao i poruke ohrabrenja čime je predavač završio ovo izlaganje.

U posljednjem dijelu stručnog skupa Bože Ujević, prof., je na vrlo stručan način prezentirao realizaciju stručnog skupa Legende imotskog krša – integrirani pristup realizaciji terenske nastave kojeg su vodili predavači Bože Ujević, prof. i mr. sc. Vlade Dragun u travnju 2014. godine na području Imotske krajine. Sudionike skupa je upoznao sa značajkama i posebnostima Imotske krajine na povijesnoj, kulturološkoj, geografskoj i drugim razinama, ali i realiziranim nizom radionica tijekom kojih su se integrirali različiti sadržaji putem osjetilnog spoznavanja, kao i jezičnog izražavanja za koje su bili pripremljeni radni materijali. Ujedno je i prezentiran priručnik Legende imotskog krša, autora mr. sc. Vlade Draguna i Bože Ujevića, prof.,, u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu koji je pripremljen prvenstveno za potrebe realizacije ovog skupa, ali i kao obrazac za neku sličnu realizaciju terenske nastave.