Najave i izvješća / 5. svibnja 2021.

Stručno – znanstveni skup Marko Marulić, Judita (1501. – 1521. – 2021.)

Interdisciplinarni stručno-znanstveni skup Marko Marulić. Judita (1501. – 1521. – 2021.), održan je 23. i 24. travnja 2021. godine u Splitu. Skup je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu i Muzejom Grada Splita i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana. U pripremi, organizaciji i programu stručno-znanstvenog skupa sudjelovali su znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Katoličko-bogoslovnog fakulteta, Split, Hrvatskih studija, Zagreb, Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i brojni učitelji i nastavnici, sve zajedno 45 izlagača.

Sudionici skupa, učitelji i nastavnici hrvatskog jezika, ali i povijesti, klasičnih jezika, likovne i glazbene umjetnosti pratili su skup na daljinu preko aplikacije zoom i na Youtoube kanalu. Interes je bio izuzetno velik o čemu svjedoče i brojke sudionika, na zoom platformi ih je zabilježeno gotovo 600 a preko Youtoube kanala, u dva je dana skup pratilo ukupno 2.406 gledatelja.

Prvoga dana, nakon svečanog otvaranja tijekom kojega su sudionike pozdravili predstavnici lokalne i državne vlasti te organizatori skupa, održan je niz znanstvenih izlaganja koja su potvrdila njegov interdisciplinarni karakter. Da bi se što bolje razumjelo Marulićevo djelo, potrebno je poznavati društveno-povijesne i kulturne okolnosti u kojima je Marulić živio i stvarao svoja umjetnička ostvarenja. U povijesni kontekst Marulićeve Judite sudionike je uvela dr. sc. Tonija Andrić s izlaganjem o Splitu u 15. i 16. stoljeću i turskim prodorima njemu nadomak. O Maruliću kao humanistu i začetniku hrvatske muzeologije, koji je sa svojim prijateljem Dminom Papalićem sakupljao epigrafske spomenike antičke Salone, govorio je dr. sc. Ivan Matijević, a o prikazima alegorija vrlina i mana u slikarstvu Dalmacije govorila je dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić. Tijekom trajanja skupa sudionici su imali priliku u nekoliko navrata slušati kazivanja ulomaka iz epa Judita Marka Marulića, u izvedbi glumca Joška Ševe sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Marulićev ep se u nastavku programa tumačio kroz niz raznolikih filoloških rasprava, ali i kroz renesansnu glazbu, njegovu duhovnost i koncert izdvojen za najpopularnije renesansno glazbalo – lutnju u izvedbi Igora Para, profesora iz Umjetničke škole Franje Lučića u Velikoj Gorici.

Drugog dana stručno-znanstvenog skupa sudionicima su se predstavili znanstvenici, učitelji i nastavnici koji su pokazali kako se lijepo može transponirati znanje akademske discipline o Maruliću i njegov ep u znanje za poučavanje hrvatskog jezika primjereno učenicima različitih uzrasta. Posebno valja istaknuti učeničke interdisciplinarne projekte koji su pokazali da je Marulić svevremen.

Nadamo se da su se obistinile riječi ravnateljice AZOO, dr. sc. Dubravke Brezak Stamać koja je zapisala: Agencija za odgoj i obrazovanje, organizator ovoga dvodnevnog važnog književno-znanstvenoga događaja, željela je skrenuti pozornost na klasika hrvatske književnosti, kanonskoga pisca važnoga za suvremenu hrvatsku kulturu i jezik, isto toliko koliko je bila važna odvažna gesta prije pola tisućljeća kada je Marulić u „hrvatskim versima“ dvostruko rimovanim dvanaestercima napisao umjetnički ep.