Najave i izvješća / 7. rujna 2018.

Stručno-znanstveni skup iz likovne umjetnosti Moć, vlast i umjetnost

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 31. kolovoza 2018. u Rijeci je održan državni stručno-znanstveni skup s temom Moć, vlast i umjetnost s ciljem upoznavanja sa suvremenom metodologijom u povijesti umjetnosti. vezanom uz takozvanu „socijalnu povijest umjetnosti“; povezivanje navedenog pristupa sa stilskom analizom, komparativnim, tradicionalnim „filološkim“ pristupom.

Prikazivanje novih otkrića u pojedinim područjima, tumačenje uloge naručitelja i donatora, odnosno društvenih elita u oblikovanju umjetničkih stilova i tendencija odvijalo se u interakciji sa sudionicima. Ukazalo se na važnost poznavanja primijenjenih umjetnosti u razumijevanju povijesti kulture i umjetnosti te na važnost upoznavanja umjetničke baštine in situ, u stvarnom vremenu i prostoru.

Suradnja Odsjeka za povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Agencije za odgoj i obrazovanje započela je u proljeće 2013. godine na inicijativu savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost i  prof. dr. sc. Nina Kudiš. Brojni izlagači na stručno-znanstvenom skupu predstavili su najnovije rezultate znanstvenih istraživanja i pristupa u svijetu i u Hrvatskoj te rezultate koje su postigli tijekom protekle godine. Nakon pozdravnih riječi izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestre, dekanice Filozofskog fakulteta u Rijeci, viših savjetnica za likovnu kulturu i likovnu umjetnost dr. sc. Palme Karković Takalić, voditeljice Centra za cjeloživotno obrazovanje Odsjeka za povijest umjetnosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te doc. dr. sc. Damira Tulića, pročelnik Odsjeka za povijest umjetnosti, skupu se je obratila prof. dr. sc. Nina Kudiš, voditeljica Katedre za umjetnost ranog novog vijeka, s uvodnim izlaganjem, naslovljenim Moć, vlast i umjetnost nekad i sad. Uslijedila su izlaganja  doc. dr. sc. Damira Tulića (Republika u ulozi naručitelja: fenomen kulta i crkve svetog Vlaha u Dubrovniku), prof. dr. sc. Nine Kudiš (Svi su ludi za Canalettom: uloga kolekcionara, trgovaca umjetninama, preprodavača i aristokracije u stvaranju jednog mita), Mateje Jerman, prof. (Raskoš svečanih večera – carske narudžbe srebrnog posuđa), Ive Jazbec Tomaić (Robe à la française: moda francuske aristokracije 18. stoljeća i stil jedne epohe) i Marijana Bradanovića (Svjetionici istočne obale Jadrana – podrijetlo oblikovanja, projekt i investicija).

U poslijepodnevnim satima dr. sc. Palma Karković Takalić je za sudionike skupa pripremila stručno terensko vodstvo. Posjetili su franjevačku crkvu na Trsatu i Trsatsku gradinu.

Skupu je nazočilo oko sedamdeset nastavnika likovne umjetnosti iz različitih županija Republike Hrvatske koji su u završnoj raspravi vrednovali ideje i iskustva u pozitivnoj usmenoj evaluaciji te predložili nastavak aktivne, zajedničke suradnje i edukacije.