Najave i izvješća / 4. veljače 2022.

Stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika češke nacionalne manjine

Interdisciplinarni stručni skup svih odgojno-obrazovnih radnika češke nacionalne manjine održan je 21. siječnja 2022. godine u online okruženju. Na online interdisciplinarnom državnom stručnom skupu  putem platforme MC Teams sudjelovalo je  63 odgojno-obrazovnih radnika češke nacionalne manjine.

Jitka Stanja Brdar, prof., pozdravila je sudionike i  goste skupa. U ime Saveza Čeha prisutne je pozdravila Anamarija Štruml-Tuček, zahvalila učiteljima za njihov predani rad i navela da će i nadalje u središtu pozornosti Saveza Čeha biti aktivnosti za djecu i mlade. Milan Vukelić, prof., načelnik Sektora za obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina Ministarstva znanosti i obrazovanja, pozdravio je na češkom jeziku, pohvalio suradnju sa savjetnicom Stanjom Brdar i istaknuo da je odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina neizmjerno važno. Naglasio je da ono omogućuje najbolje funkcioniranje svakog pojedinca, kako učenika, tako i učitelja ili nastavnika. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje i ravnateljice dr. sc. Dubravke Brezak Stamać nazočne je pozdravila Mirela Barbaroša-Šikić, prof., voditeljica Odjela za srednje školstvo i prisjetila se što nju osobno spaja s češkim jezikom i manjinom. U ime županije prisutne je pozdravila Tanja Novotni Golubić, dožupanica za češku manjinu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, i predstavila aktivnosti tijekom Mjeseca materinskog jezika. Vladimír Biek, zastupnik za češku i slovačku manjinu u Hrvatskom saboru, zahvalio je svim odgojno-obrazovnim radnicima što i u ovako složenoj situaciji traže najbolje načine kako prenijeti znanje učenicima i obećao svoju potporu u svim aktivnostima. Stručnom skupu je prisustvovao i veleposlanik Češke Republike NJ. E. Milan Hovorka te pohvalio potporu svih hrvatskih institucija i požrtvovan rad manjinskih odgojno-obrazovnih djelatnika.

U prvom predavanju Povijest češke manjine u Hrvatskoj i aktualnosti iz obrazovanja na češkom jeziku, Jitka Stanja Brdar podsjetila je prisutne na važne trenutke povijesti češke manjine i istaknula značajne obljetnice: 100 godina Saveza Čeha i Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog u Daruvaru. Navela je da u ovoj školskoj godini nastavu češkog jezika po modelima A, B ili C, od dječjih vrtića do srednjih škola, pohađaju 925 učenika. Predstavila je 140 videolekcija koje su učiteljice češke manjine uz potporu MZO-a snimile za potrebe online nastave češkog jezika i kulture. Upoznala je sudionike s pripremama i tijekom provođenja natjecanja iz češkog jezika koje provode učiteljice češke manjine, ove godine prvi put pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje. Predstavila je i nove udžbenike, autorske i prijevode s hrvatskog jezika, koje je pripremila ili izdala  NIU Jednota i planirana stručna usavršavanja.

 Mgr. Ilona Krichnerova, učiteljica iz Češke Republike koja je došla kao pomoć dijaspori, upoznala je prisutne s češkom manjinom u Vojvodini i njihovim aktivnostima.

U trećem predavanju je mgr. Jaroslav Praisler izdvojio stotinu najčešćih grešaka u češkom jeziku s kojima se susreo tijekom svojeg staža u Hrvatskoj ili pri lektoriranju prijevoda na češki jezik. Učitelji su imali mogućnost sami ispraviti greške i razgovarati o njima.

Mgr. Bohdana Pěva Šolcova, učiteljica iz Češke Republike koja je došla kao pomoć dijaspori prisutne je podsjetila kako nastaje stres, na njegovo negativno djelovanje i ponudila nekoliko praktičnih vježbi za savladavanje stresa.

Osim navedenih izlaganja, predsjednica Savjeta za školska pitanja Saveza Čeha Silvana Zeman Orozović predstavila je aktivnosti koje Savez Čeha priprema tijekom godine za djecu i mlade.

Zamjenik veleposlanika Slavomir Goga govorio je o pomoći Češke Republike i stručnim usavršavanjima koje za svoju dijasporu priprema Češka Republika. Stručnom usavršavanju su prisustvovali skoro svi odgojno-obrazovni radnici češke manjine.

Jitka Stanja Brdar, prof., vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje, nadzornica – savjetnica za školske ustanove s nastavom na jeziku i pismu češke nacionalne manjine pri MZO-u

Evaluacija stručnog skup dostupna je na linku