Najave i izvješća / 15. rujna 2021.

Stručno usavršavanje o primjeni novih spoznaja o mađarskoj književnosti izvan granica Mađarske

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Osijeku je 26. kolovoza 2021. godine  održan državni skup namijenjen učiteljima i nastavnicima mađarske nacionalne manjine putem Zoom aplikacije.

Tema skupa: Manjinska književnost

Na početku stručnog skupa sudionike je pozdravio ravnatelj Uprave za nacionalne manjine u MZO Nandor Čapo.

Cilj skupa bio je primjena novih spoznaja o mađarskoj književnosti izvan granica Mađarske.

Tema državnoga stručnog skupa je bio djelovanje pisca Ferenca Kontre. Rođen u Dražu, porijeklom iz Luga, Ferenc Kontra je istinski baranjski pisac, pjesnik i prevoditelj koji trenutno živi i radi u susjednoj Vojvodini. Njegove radove moguće je čitati i na njemačkom, engleskom, francuskom, poljskom, rumunjskom, bugarskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Djela su mu nagrađena s više vrijednih književnih nagrada.

Predavač na državnom stručnom skupu bio je dr. sc. Otto Beke, književnik, sveučilišni predavač na Sveučilištu u Novom Sadu, na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici. Dr. sc. Otto Beke je također pisac baranjskog podrijetla, a bavi se proučavanjem rada Ferenca Kontre.

U prvom dijelu predavanja „Otuđenost i granično iskustvo u prozi Ferenca Kontre“ mogli smo se upoznati sa dva njegova romana: Beč preko pruge i Most snova. Dok se prvo djelo bavi s problematikom emigracije, drugo djelo priča o bombardiranjima NATO saveza 1991. godine u Vojvodini iz rakursa „maloga čovjeka“.

U nastavku pod nazivom „Što znači sloboda impresionizma u književnom djelu „Hvatač leptira“ upoznali smo se s njegovim najnovijim djelom objavljenom 2020. godine.

Pedagoška radionica: Kako Ferenc Kontra u svojim proznim djelima obrađuje traumatična iskustva. Tijekom analize književnih djela bavili smo se temama novela, odnosno prikazom kratkih susreta raznih generacija sa različitim zanimanjima

Po završetku državnog stručnog skupa je provedena evaluacija. Sudionici su bili zadovoljni predavačem, izborom tema te ugodnom atmosferom. Posebno su istaknuli aktualnost, suvremeni pristup, stručnost i empatički pristup predavanja.

Vrednovanja skupa sudionici su predavača ocijenili prosječnim ocjenama između 4,5 i 5,0.

Državni stručni skup u trajanju od pet sati u virtualnom okruženju putem aplikacije Zoom organizirala je Erna Varga, prof. viša savjetnica za mađarsku nacionalnu manjinu.

VREDNOVANJE STRUČNOGA SKUPA

Primjenljivost tema u praksi4,61
Aktualnost sadržaja5,00
Značaj stručnog skupa za osobni profesionalni razvoj4,80
Interakcija predavača i sudionika4,80
Jasnoća izlaganja5,00
Ocjena stručnog skupa u cjelini5,00